A weboldalak 38%-a eltűnt 2013 óta, állítja egy tanulmány

Az Internet Archive, a világ legnagyobb digitális könyvtára, az úgynevezett „linkrohadás” néven ismert problémával, azaz a weboldalak eltűnésének jelenségével küzd.

Az Internet Archive, amely 835 milliárd weblapnak ad otthont, tartalmainak gyors eltűnését tapasztalja. A Pew Research Center nemrégiben készült tanulmánya szerint a 2013-ban létező weboldalak 38%-a tűnt el, és a 2023-as weboldalak 8%-a is elveszett.

A tanulmány arra is rávilágított, hogy a Wikipédia-oldalak 54%-a nem létező oldalakra hivatkozik. Ez a probléma a kormányzati és a híroldalakon is elterjedt. Emellett a közösségi médiaplatformokon közel minden ötödik tweet hónapokon belül eltűnik, elsősorban a fiókok törlése miatt.

Ezért veszélyes a weboldalak eltűnése

Annak ellenére, hogy az Internet Archive a „Wayback Machine” segítségével próbálja megőrizni a weboldalakat, az említett tendenciák aggodalomra adnak okot. A platform nem képes eltárolni az összetettebb típusú weboldalakat, ráadásul bizonyos honlapok teljesen figyelmen kívül maradhatnak.

A problémát súlyosbítja, hogy az internet nagy része ma már magánjellegű. Az olyan közösségi médiaóriások, mint a Meta Facebookja és Instagramja, valamint Elon Musk X-je, szigorú megtekintési korlátozásokkal rendelkeznek, ami kihívást jelent az archiválás során.

És hogy miért fontos archiválni a weboldalakat? A linkrohadás egyre növekvő probléma, amely befolyásolja az interneten található hiperhivatkozások hosszú élettartamát. Idővel a hiperhivatkozások romlanak, inaktívvá és elérhetetlenné válnak, ami kihívást jelent az interneten értékes információkat kereső felhasználók számára.

Egyébként a Tesla és a SpaceX tulajdonosa, Elon Musk támogatását fejezte ki az Internet Archive mellett, és „közjónak nevezte, amelynek léteznie kell.”