2028-ra már egy igazi aszteroida-vadász őrzi majd a bolygónkat

A NASA által kifejlesztett teleszkóp a földi távcsövek számára láthatatlan aszteroidákat figyeli majd.

Armageddon

Hollywood kedvelt (és többször is előhozott) témáinak egyike a váratlanul megjelenő, a Föld felé tartó aszteroidák. A dinókat kipusztító meteorok nem véletlenül és nem alaptalanul keltenek az emberekben félelmet. Itt a Földön szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a bolygó légköre a legtöbb esetben megvéd minket ezektől az égi vándoroktól. Ám benne van a pakliban, hogy egyszer csak tényleg jön valami, ami nem fog néhány látványos villanással szétégni a légkörben.

A NASA rajta van az ügyön

Az amerikai űrügynökség úgy tűnik, hogy nagyon is észben tartja ezt a felettébb kellemetlen lehetőséget. A földi távcsövek folyamatosan kémlelik az űrt kósza követ után kutatva. Ugyanakkor már most is lehet tudni, hogy ezek a műszerek se vesznek mindent észre.
A NASA a világ legnagyobb (és valószínűleg legparanoiásabb) űrügynökségeként azonban úgy gondolja, hogy ideje felturbózni a bolygó védelmi rendszerét. Erre egy aprócska összeget, mintegy 1.2 milliárd dollárt, már félre is tettek. A tervek szerint ebből a pénzből legkésőbb 2028 júniusában fellövik majd az első aszteroida-vadászt.

Nem Mátrix, de NEO

A NEO Surveyor névre keresztelt program keretében egy olyan űrteleszkóp építésébe kezdett a NASA, amely képes a Föld mellett elhaladó aszteroidák és meteorok megfigyelésére. A cél az, hogy a mellettünk elhaladó földközeli objektumok legalább 90%-át időben észleljük.
Bármilyen égitest, ami legalább 140 méter átmérőjű és legalább 48 millió kilométeren belül halad el a Föld pályája mellett komoly veszélyt jelenthet a bolygónkra. A NASA szerint ez korlátozódhat egy-egy jól körülhatárolt területre, de akár az egész Földre is.

Csillagközi őrjárat

De mit is tud majd ez az űrteleszkóp? Lesz rajta vajon lézer, ami szétrobbantja a pályáról elkószált aszteroidákat? Nos, ez utóbbi nem szerepel a NASA által közzétett anyagokban.
Viszont az már biztos, hogy az űrteleszkóp infravörös tartományban figyeli majd a felénk kószáló földközeli objektumokat. Ennek legfőbb oka az, hogy sok aszteroida nem is észlelhető az emberi szem számára érzékelhető fény tartományban. Ezeket a NASA sötét aszteroidáknak keresztelte el.

A NEO teleszkóp a fenti aszteroidákat is a Föld és a Nap közötti pályáról figyeli majd az úgynevezett L1-es Lagrange-pontról. Itt a két égitest együttes gravitációs vonzásának hatására nagyjából nyugalmi állapotban fogja majd eltölteni a küldetés öt évét.