25 éves az euró, az EU szuverenitásának záloga

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke nemrég azt mondta, hogy az euró nagyobb szuverenitást nyújt a blokknak ebben a turbulens világban. Az uniós vezetők hozzátették, több kell, ha azt akarjuk, hogy az Unió és a valuta sértetlenül jöjjön ki a kihívásokból.

„A világ második legfontosabb valutája”

Christine Lagarde jegybankelnök szerint az euró „nagyobb szuverenitást” az Európai Uniónak egy „turbulens világban”. Egy közös nyilatkozatban, amelyben a pénznem 25. évfordulóját ünnepelték, Lagarde kiemelte, miszerint az euró egyszerűbbé tette az életet az európai lakosok számára. Erénye továbbá, hogy megvédte a növekedést és a munkahelyeket.

1999. január 1-i elindításakor az EU valutaprojektjében 11 ország vett részt, később azonban számuk 20-ra növekedett. Annak ellenére, hogy az euró a „világ második legfontosabb valutájává” avanzsált, Lagarde és más EU-s vezetők továbbra is tudatosítják azokat a kihívásokat, amelyekkel a projektnek szembe kell néznie.

Egyik legrosszabb időszaka során a valuta 1,17 dolláros árfolyamot ért el a zöldhasúval szemben 2023 októberében. Azóta némileg felépült, a cikk írásakor pedig 1,11 dolláros árfolyammal rendelkezik.

A digitális euró hajnalán

Lagarde és kollégái méltatták, hogy a blokk lépéseket tett az euró túlélésének biztosítása érdekében. Mindezt egy olyan korszakban, amelyet az államadósság-válságok uralnak:

„A globális pénzügyi és az államadósság-válságra adott válaszunk során például olyan biztosítékokról döntöttünk, mint a bankfelügyelet és a bankszanálás harmonizálása vagy az Európai Stabilitási Mechanizmus. A közös valuta támogatottsága az euróövezet polgárai körében ma rekordszintekhez közelít.”

Az EU vezetői azonban hozzátették, továbbra is van még mit tenni, hogy a kor kihívásai sértetlenül hagyják a valutát. Ezek közé tartoznak a növekvő geopolitikai feszültségek. Az EU-nak emiatt olyan problémákkal kell szembenéznie, mint a védelmi, zöld- és digitális átállásra fordítandó kiadások növelése – áll a közös nyilatkozatban.

Lagarde és kollégái szerint az ilyen ügyek elsőbbségiként való kezelése magában foglalja a közös valuta digitális korba való átvitelét is. Ez minden bizonnyal a digitális euró alapjainak lefektetésével jár majd, amely a készpénz kiegészítéseként jönne létre.