3700%-os emelkedés 400 000 forintos forgalom mellett: ilyen is csak a kriptopénz piacokon

A Stealth (XST) kriptopénz mindössze két tőzsdén listázzák. Az egyik a tisztességes kereskedési adatokat jelentő Bittrex, a másik egy noname. Tegnapelőtt az XST nagyon kitett magáért, több mint 3700%-ot emelkedett, amivel a piaci kapitalizációja rövid időre 150 millió dollár (40 milliárd forint) fölé kúszott.

400 000 forintos kereskedési volumen = 40 milliárd forint piaci érték?

Azóta az érme visszazuhant a 13 dollárcentes régiójába (35 forint) miután egészen 4.5 dollárig (1220 forint) pumpált. Az árugrást követően megélénkült a kereskedelem is és 19-én 40 000 dolláros (10.8 M Ft) 24 órás volument regisztráltak, míg a 3700% emelkedéskor mindössze 400 000-est (forintban).

Ha csak kicsit is követitek a kriptopénz piacokat, akkor nem nehéz kitalálni mi történt. Jött valaki, aki ‘nagyobb tételben’ (ha az 1-2000 dollár annak tekinthető) kívánt XST tokent vásárolni olcsón, majd az eladási megbízások szépen lassan eltűntek egészen  a 4.5 dolláros szintig. Az XST tulajdonosok és kereskedési robotok felfigyeltek a pumpára és elkezdték a piacokra önteni az XST-jüket mindaddig, amíg ugyanott volt az árfolyam, ahonnan elindult.

Ez minden, csak nem egészséges piaci aktivitás.

ATH-n a Stealth token

A Stealth már 2015 óta a piacon ólálkodik, de a két nappal ezelőtti emelkedéshez méltót még soha se regisztrált, még a 2017-es őrület idején se.

Akkor, pontosabban 2018 januárban, 1 dolláron csúcsosodott.

A probléma nem az óriási ugrással van, hanem annak kiváltójával, a durván  400 000 forinttal. Ha ilyen alacsony volumen elég ahhoz, hogy egy token piaci kapitalizációját 40 milliárd forintos tartományba repítse, a korábbi 1.1 milliárd forintról, akkor az a piac minden, csak nem egészséges.

Mégis mi az a Stealth?

A honlapjuk szerint egyfajta mix a személyi adatok védelmére fókuszáló titkoscoinok és a Ripple között – a rendszerük validátorokat használ (mint az XRP is) és elviekben ‘kvantum proof-of-stake’ konszenzus algoritmusú, akármit is jelent. Kompatibilis a Ledger hadvertárcával is.

Az XST nem egy bitcoin, de még egy kisebb, szolidabb altcoin kategóriába is nehezen fér bele. Pontosan ezért nehéz elképzelni az ilyen szürreálisan magas kilengéseket és amivel jár: hirtelen több száz helyet ugrik a piaci kapitalizációs ranglistán azzal, hogy valaki kiadott egy 400 000 forintos rendelést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük