4 alternatív ingatlanbefektetési lehetőség – alacsony kezdőtőkével

Ha ingatlanbefektetésre gondolunk, a legtöbb embernek egyből a magas kezdőtőke jut eszébe. Mindegy, hogy garázst, lakást, vagy egyenesen házat vásárolunk, a belépőár jellemzően tízmillió forintokban mérhető.

A lakástulajdonosok és a befektetők jellemzően évekig gyűjtögetik a pénzüket, mire eljutnak arra a szintre, hogy saját ingatlant vásárolhassanak. Kevesen tudják azonban, hogy léteznek olyan alternatív megoldások is, amelyekkel kicsiben is elkezdhetünk ingatlanba fektetni. Ebben a cikkben elsősorban ezekkel foglalkozunk.

1. Tároló

A tároló – ahogy a nevéből is adódik – egy olyan helyiség, ahol mindenféle kacatot tárolhatunk. Ezek jellemzően 2-5 négyzetméteres zárt területek egy társasházon belül, és olyanok használják, akik nehezen válnak meg régi holmijaiktól vagy egyszerűen nincs elegendő tárolókapacitásuk a lakáson belül.

Fontos, hogy megfelelő helyet találjunk, hiszen ez a fajta ingatlan nem mindenki számára ér meg annyit, hogy havonta néhány tízezer forintot kifizessen érte. Általában Budapesten és a nagyobb városokban, például Debrecenben érdemes szétnézni a piacon. Egy tároló négyzetméterenkénti ára Budapesten 500.000 forintnál kezdődik, vidéken ennél olcsóbban is hozzá lehet jutni.

2. Garázs

A garázsba való befektetés a tárolóval összehasonlítva már nagyobb kezdőtőkét igényel. Ezzel szemben az ország szinte összes városában szükség van rá, a lakosság folyamatosan növekvő autóállománya pedig csak fokozza a garázsok iránti keresletet.

Garázsvásárlás előtt nem árt felmérni az adott terület parkolási lehetőségeit. Ha olyan helyen vásárolunk garázst, ahol nincs gond a parkolással, akkor nyilvánvalóan csak alacsonyabb áron fogjuk tudni azt kiadni. A garázsok ára változó, de általánosan elmondható, hogy Budapesten 5 millió forint körül már vehetünk egy sajátot az ingatlan.com-on meghirdetett ajánlatok alapján.

3. Ingatlanalapok

Az ingatlanalap egy ingatlanportfólióból összeállított befektetési alap. Az alapkezelőtől befektetési jegyet vásárolunk annak reményében, hogy a jövőben majd magasabb áron vásárolják vissza tőlünk. Éves hozama jellemzően 5-9% körül mozog.

Ennél a befektetési módnál az egyik legalacsonyabb a szükséges kezdőtőke. Magyarországon egyebek mellett a Duna House kínál ilyen jellegű befektetési lehetőséget. Az alapjuk jelenlegi árfolyama 15.000 dollár, növekedése azonban – lévén, hogy ingatlanról van szó –, viszonylag stabilnak, de lomhának mondható.

4. Everlodge

A blokkláncalapú ingatlanbefektetéseket ígérő Everlodge egy egészen újfajta megközelítést alkalmaz az ingatlanbefektetések piacán.

Az általuk kínált megoldás lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy közösen birtokoljanak egy-egy ingatlant, és az azok által termelt haszonból is ezzel arányosan részesüljenek. Ezt hívjuk frakcionális befektetésnek, és pont arra a nehézségre kínál megoldást, amit a magas kezdőtőke jelent a legtöbb ember számára.

Az elgondolás lényege, hogy az általuk birtokolt, valódi ingatlanokat NFT-k segítségével több részre osztják, majd ezeket az NFT-ket értékesítik a befektetőknek. A 100 dollárért megvásárolható NFT-k később passzív bevételi forrást jelentenek a tulajdonosaiknak.

Az Everlodge ökoszisztémája 4 fő pillérre épül. Ez a piactér, a launchpad, a hitelezés és a jutalmak.

A piactér az a hely, ahol az ingatlanbefektetők NFT-i gazdát cserélnek. A launchpad lehetőséget kínál az ingatlanfejlesztők és hotelek számára, hogy az Everlodge közösségén keresztül vonjanak be tőkét a tevékenységükhöz. A befektetők által nyújtott likviditás az Everlodge szerint hitelezésre is elegendő lesz, a platform így a jövőben jelzáloghiteleket is kínálni szeretne. A jutalmazás pedig azokat a felhasználókat érinti majd, akik az ELDG token megvásárlásával is kifejezik bizalmukat a platform iránt.

Az ELDG token a platform motorja, amelynek megvásárlásával annak tulajdonosai exkluzív lehetőségekhez férhetnek hozzá a Membership programon keresztül. Az ELDG az Ethereum ETH Price ETH Price blokkláncán fut, jelenleg pedig 0,02 dollárért vásárolható meg. Az előértékesítés jelenleg az 5. fázisában tart, és minden fázisban magasabb a token a értéke.

***Figyelem! Fenti írásunk egy támogatott vendégtartalom. A BitcoinBázis szerkesztősége semmilyen formában nem vállal felelősséget a leírtakért és fokozott óvatosságra inti minden Olvasóját az extrém kockázatos kriptovaluta, CFD, token, metaverse, DeFi, play-to-earn és ICO/STO/SAFT befektetések kapcsán. Egyéni kutatás és az állítások alapos ellenőrzése maximálisan javasolt. Kereskedj, invesztálj és játssz felelősségteljesen.***