4 hónapot kellett várni az USA első bankcsődjére idén

Az Egyesült Államokban megtörtént 2024 első bankcsődje, amelynek elszenvedője a philadelphiai székhelyű Republic First Bank volt. A bank bezárása kisebb hullámokat keltett a kriptoközösségen belül is. A Bitcoin, az Ether és a különböző altcoinok árfolyama a bejelentést követően enyhe esésnek indult. Ez az esemény újra vitákat váltott ki a kriptorajongók és befektetők körében. Egyesek a bankcsődöt meggyőző érvnek tekintik a kriptovaluták, mint stabilabb pénzügyi opció elfogadása mellett.

kriptovaluták

A pennsylvaniai FDIC, azaz a bank- és értékpapírügyleti hivatal április 26-án foglalta le a Republic First Bankot eszközeit. Szinte az összes betét feletti kontrollt az FDIC vette át, fiókjait pedig a Fulton Bank néven nyitják majd meg újra. A tavalyi évben elég sok problémával küzdött az amerikai bankszektor, amely kénytelen volt öt bankcsődöt is kiheverni.

Csúnya év volt 2023 az amerikai bankszektornak

A Silicon Valley Bank márciusi összeomlása előtt 28 hónap telt el, hogy egy amerikai bank sem húzta le a rolót. Ez volt a leghosszabb időszak, amikor nem történt bankcsőd az elmúlt több mint 15 évben.

Az SVB váratlan bukása azonban a bankcsődök történelmi évét indította el. A csődbe ment bankok együttes eszközállománya 548,7 milliárd dollár volt, ami a valaha volt legnagyobb összeg egyetlen év alatt.

A san franciscó-i székhelyű First Republic Bank az Egyesült Államok történetének második legnagyobb csődjeként vonul be a történelembe. A kaliforniai székhelyű Silicon Valley Bank követi a harmadik helyen az örökranglistán, a new york-i székhelyű Signature Bank pedig a negyedik legnagyobb csődbe jutott bank volt.

A tavalyi év hozta el a kriptobarát Silvergate Bank megszűnését is. Ez azonban inkább önkéntes önfelszámolás volt, mint csőd. Befejezte a működését a Heartland Tri-State Bank is, miután a vezérigazgatója állítólag egy kriptoátverés áldozatává vált. Összesen tehát öt bank ment csődbe, ami 2017 óta a legtöbb egy év alatt.