7 évesen már programozott, ma a kriptoanarchizmus érdekli – Ketominer interjú

Mai interjúnkban Ketominer ült le velünk beszélgetni, mi pedig kaptunk az alkalmon, és mindenről is kifaggattuk. Beszélgettünk Twitter harcokról, a kriptoanarchizmusról, pénteki előadásáról a HCPP konferencián és saját projektjeiről is.

BitcoinBázis: Először is tudnál egy kicsit mesélni magadról és hogy hogyan kerültél kapcsolatba a kriptoközösséggel és a bitcoinnal?

Ketominer: Az első találkozásom a bitcoinnal nagyon korán történt. Nem emlékszem a pontos időpontra, de akkoriban az egyetlen módja a bitcoin megszerzésének a bányászat volt, amiről nem tudtam semmit; illetve az olyan bonyolult csatornák, mint pl. a Second Life játék használata. (Először venned kellett Second Life dollárt, majd aztán a Second Life játékon keresztül azt tudtad átváltani bitcoinra). De én akkor még nem vettem. Aztán 2013 vagy 2014 környékén egy kollégámmal beszélgettem, aki akkor már nagyon érdeklődött a bitcoin iránt, és vele gondolkodtunk egy hardver tárca megalkotásán. Abból végül nem lett semmi, de ez volt az első alkalom, amikor igazán megismertem a bitcoint, és megértettem, hogy mi is ez valójában.

BitcoinBázis: Már a bitcoin előtt is egy nagyon technikai háttérrel rendelkeztél, és már hét éves korodban foglalkoztál programozással. Ez nagyon korai, hogy történt ez meg?

Ketominer: Fogalmam sincs, hogy miért történt igazából. Hat éves koromba költöztünk Lengyelországból Franciaországba, és ott kezdtem el iskolába járni. Hogy tanuljam a nyelvet, a szüleim beirattak a helyi könyvtárba, ahol rengeteget olvastam. Valami okból kifolyólag szinte az összes könyv robotokról meg elektronikáról meg számítógépekről szólt. Akkor még nem is volt számítógépem otthon, szóval csak egy darab papíron kezdtem el programokat írni. Aztán amikor egy olyan barátomnál voltam, akinek már volt otthon számítógépe, mindig kipróbáltam a programokat, amiket korábban írtam.

De soha nem tanultam ezt iskolában, nem mentem mérnöknek vagy ilyesmi. Mindent magamtól tanultam meg, sokkal korábban, mint ahogy ezt az iskolában tanították volna.

BitcoinBázis: Most pénteken (október 2) fogsz előadni Prágában a HCPP konferencián. Erről tudnál egy kicsit beszélni, hogy milyen témával érkezel majd oda?

Ketominer: A konferencián nem egy saját projektemről, hanem egy közeli barátom projektjéről fogok beszélni, a sphinx.chat-ről. Ez egy chat alkalmazásként indult a Lightning hálózaton. 2019 eleje óta már lehet számla nélkül küldeni fizetéseket a Lightning hálózatán – emiatt merült fel benne az ötlet, hogy mi lenne, ha nem csak fizetéseket küldenénk ezen. Neki mindig is egy sokkal nagyobb elképzelése volt, szóval bár chat alkalmazásként kezdődött, de bármilyen adás-vételre is tökéletesen használható az app: számlát tudsz küldeni, majd az applikáción tudnak neked kifizetni. Például, ha van egy podcastod, akkor az előfizetőid nagyon egyszerűen tudnak a sphinx.chattel fizetni, miután beszkenneltek egy QR-kódot a honlapodon.

Mivel minden end-to-end titkosított és egy helyen érheted el a chat és fizetés funkciókat, ezért könnyedén elképzelhető, hogy olyan dolgokat is lehet venni az alkalmazással, amit a kormányod nem feltétlenül szeretne, hogy te megvásárolj vagy eladj. Természetesen ma rögtön az illegális dolgokra gondolunk, de holnap bármilyen termék – például akár a hús – is illegálissá válhat, vagy legalábbis durván megadóztathatják. Ilyen esetekben az app megoldást nyújthatna az embereknek.

7 évesen már programozott, ma a kriptoanarchizmus érdekli – Ketominer interjú

sphinx.chat

BitcoinBázis: Ez az első alkalom, hogy előadsz a konferencián?

Ketominer: Nem, tavaly már adtam elő. Akkor arról beszéltem, hogy mit is csinálunk mi pontosan a Nodlnél – főként néhány üzleti nehézségünkről, ami abból keletkezett, hogy a beszállítóinkat fiatpénzben kell kifizetnünk, míg mi ugye csak bitcoinban kapjuk a befizetéseket.

BitcoinBázis: A Nodl az egyik fő projekted. Itt pontosan mivel is foglalkoztok?

Ketominer: Az eredeti Nodl projekt volt az ún. bitcoin full node egy dobozban. Ez kvázi egy hardver, ami mindig be van kapcsolva, és amin minden bitcoinnal kapcsolatos tevékenységed fut. Szóval megkapod a teljes bitcoin node-odat a bitcoin blokklánc egy másolatával, megkapod a Lightning node-odat meg olyan backendeket mint egy Electum szerver vagy egy Dojo Samourai szerver. Választhatod még a BTCPayServert is a bitcoin fizetések elfogadására a honlapodon vagy akár a boltodban is. Az egyik legelső ügyfelünk például a Nodljét használja az összes bitcoinos fizetés elfogadására a webshopjában és a boltjaiban is.

Folyamatosan adunk hozzá új eszközöket is, hogy a felhasználóknak egyre kevésbé kelljen függenie a third-party oldalaktól. Szóval, ha mondjuk le akarod csekkolni az egyik tranzakciót, akkor azt nem csak a blockchain.info-n, hanem a saját privát eszközödön is megteheted.

7 évesen már programozott, ma a kriptoanarchizmus érdekli – Ketominer interjú

nodl one – Personal Bitcoin Assistant

BitcoinBázis: És ez elérhető itt is, ugye? Ha van egy üzletem Magyarországon, akkor itt is tudom használni ezt?

Ketominer: Persze, teljesen.

BitcoinBázis: És honnan jött az ötlet ehhez? Miért kezdtél el ezen dolgozni?

Ketominer: Andrea Antonopoulos könyvét olvastam a Mastering Bitcoint. Ahhoz, hogy ki tudd próbálni a könyvben leírtakat, szükséged van egy full node-ra. De az már akkor is nagyjából 100 GB volt, szóval nem akartam, hogy a laptopomon legyen, ezért építettem egy Raspberry Pi alapú full node-ot – csak magamnak, hogy játszhassak rajta. Aztán az sajnos egy idő után nem működött, szóval elkezdtem kutatni valami komolyabb hardver után. Ez nagyjából akkor volt, amikor a Lightning hálózat elindult, és akkor láttam meg ebben egy lehetőséget, hogy igény lehetne arra, hogy ez az összes eszköz, amit említettem, egy dobozban elérhető legyen bárkinek.

Nem olyan régen pedig Askuwheteau is csatlakozott a projekthez; ő főként az üzleti és befektetési kérdéseket intézi. Eddig ugyanis 100%-ban mi finanszíroztuk a projektet; mindig elrendeltek egy adag dobozt, aztán abból fizettük az előállítási költségeket. Most már azonban szeretnénk árukészletet fenntartani, hogy már aznap küldhessük a dobozt, amikor megrendeled – ehhez azonban befektetésre lesz szükségünk.

BitcoinBázis: Kriptoanarchistának tartod magadat. Ez számodra mit jelent pontosan?

Ketominer: Általában nem szeretek címkéket ragasztani magamra, de ez az egy nagyjából pontosan fedi azt, amiben hiszek. Számomra a kriptoanarchista definíciója egy olyan ember, aki szabadon teszi azt, amit szeretne, mindenféle külső személy vagy kormány által meghozott szabály nélkül, és ehhez kriptográfiai eszközöket vesz igénybe.

BitcoinBázis: És ez minden szabályra és korlátozásra kiterjed? Vagy szerinted vannak olyan szabályok, akár a kormány, akár egy nemzetközi szervezet által lefektetve, amit azért meg kellene tartanunk?

Ketominer: Nyilván vannak szabályok, amik széles körben elfogadottak és amik nem károsak a társadalom számára – például megállni a piros lámpánál vagy nem meggyilkolni valakit. Természetesen nem ezekről a szabályokról beszélünk, hanem azokról, amik megállítanak téged abban, hogy szabadon élj és szabadon dönts arról, mire költöd el a pénzedet. Ez a fő ok, amiért a kriptopénzek is létrejöttek: hogy elválasszuk a pénzt az államtól.

A végcél, amit el szeretnénk érni, hogy az állam csak egy szolgáltató legyen – mert igazából az is – és hogy mi szabadon határozhassuk meg, hogy ezért a szolgáltatásért mennyit vagyunk hajlandóak fizetni.

BitcoinBázis: Szóval ez átvehetné az adók szerepét például?

Ketominer: Igen. Most sajnos nem mondhatjuk azt, hogy én nem fizetek többé adót, hanem ha kórházba megyek, akkor majd fizetek ott. Ez ma nem lehetséges, de ezek az eszközök – a kriptográfia, a kriptopénzek és a rendszer előli részleges elrejtőzés – segítenek abban, hogy egy bizonyos mértékig mi határozzuk meg, mennyit akarunk ezekért a szolgáltatásokért fizetni.

BitcoinBázis: Szerinted ezt elérhetjük majd a jövőben?

Ketominer: Nem hiszem, hogy a mi életünkben ezt látni fogjuk, legalábbis nem a nagy országokban. De talán kisebb mértékben egy privát helyen megvalósítható lenne. Talán egy kisebb országban vagy szigeten, vagy egy szabadkereskedelmi övezetben egy nagyobb országban is.

BitcoinBázis: És nem használnák ki ezt a rendszert az emberek?

Ketominer: Biztosan kihasználnák néhányan. De az anarchizmus önszabályozó. Nem jelenti azt, hogy nincsenek szabályok, csak azt, hogy nincs uralkodó. Ha megnézed például a kalóz társadalmakat, ezek nagyon rendezettek és jól szervezettek voltak – úgy, hogy az éppen kormányzó embereket bármikor kidobhatták, és lecserélhették egy másik emberre egy konszenzus miatt. Az anarchia lecseréli az uralkodó hatalmat a közmegegyezésre, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének benne szabályok.

Az pedig, hogy működne-e? Ki kell próbálni, hogy megtudjuk.

BitcoinBázis: Twitteren is nagyon aktív vagy, ezért mindenképpen meg akartalak kérdezni az ottani kriptoközösségről. Az elmúlt időszakban sokan kritizálták a kriptósok Twitteres megnyilvánulásait, és hogy mennyire mérgező lett a közösség. Egyetértesz ezzel vagy neked más tapasztalatod van?

Ketominer: Én Twitteren főként csak olyan emberekkel kommunikálok, akiket már régóta ismerek: arra nagyon jó, hogy velük tartsam a kapcsolatot, meg úgy viccelődjünk, hogy senki más ne értse [nevet]. Sokan hívják mérgezőnek a Twitteres közösséget, de szerintem ez sok esetben inkább csak önvédelem például az átverések ellen.

Emlékszem, hogy a Bitcoin Cash forkjának idején volt néhány vitám, de azok is mindig pozitív véget értek – még akkor is, ha az eleje bunkón indult. De szerintem mi általában így vitázunk a technológiai közösségekben; akármelyik technológiai közösségben. Én a nyílt forráskódból jövök, még jóval a bitcoin előtt, és a Linuxos közösségben is sokszor csak azért vitáztunk, hogy vitázzunk valamin. Néha vicces megnézni, hogy meddig tudod tolni a vitát. Aztán mindenki elmegy aludni; másnap meg jön egy új dolog.

7 évesen már programozott, ma a kriptoanarchizmus érdekli – Ketominer interjú

Még egyszer köszönjük Ketominernek, hogy leült velünk beszélgetni! Ha érdekel Ketominer munkája, akkor mindenképpen kövessétek Twitteren: @ketominer. Ha pedig a prágai HCPP konferenciáról szeretnétek többet megtudni, arról itt találhattok további információt.

Az eredeti interjú angol nyelven itt olvasható.

Ha pedig érdekel egy másik interjúnk, itt Silurral, az etikus hackerrel készített beszélgetésünket olvashatjátok el.