7 technológia, amely átalakítja pénzügyeinket

A technológia rohamos fejlődése nem csupán a mindennapi életünket, hanem a pénzügyi világot is alapjaiban változtatja meg. Az új innovációk forradalmi változásokat hoztak a pénzügyeink kezelésében és a gazdasági tranzakciók végrehajtásában. Ezen technológiák együttesen teremtenek lehetőséget az egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb pénzügyi műveletek elvégzésére. Ebben a cikkben felfedezzük, hogyan alakítják át ezek a technológiák a pénzügyeinket, és milyen hatással vannak mindennapi életünkre.

1. Digitális számlák

A pénzügyi ökoszisztéma központi digitális eleme a számla. Itt tárolják és rögzítik az összes befizetést és tranzakciót. Az egész a 60-as években kezdődött, amikor a számítógépgyártók elkezdtek számítógépeket értékesíteni a pénzügyi szektor számára. És persze az egyik első alkalmazási terület a számlák digitálissá tétele volt.

2. Bankautomaták

A következő a listánkon az automata bankjegykiadó gép, vagyis az ATM. Gyakorlatilag mindenhol ott vannak körülötted. Az első ATM-et a Barclay’s bank állította fel 1967-ben Angliában. Az első igazi ATM-et azonban, amely számítógépes hálózaton keresztül közvetlenül kapcsolódott egy digitális számlához, a svédországi Malmőben állították fel 1968. május 6-án.

3. Elektronikus kereskedés

A digitalizáció másik központi eleme a NASDAQ volt. 1971. február 8-án nyitották meg és ez a világ első elektronikus tőzsdéje. Eleinte csupán egy árjegyzési rendszer volt, kereskedési funkciók nélkül. Az elképzelés az volt, hogy növelje az átláthatóságot, és ezáltal csökkentse a spread-et, azaz a vételi és eladási árfolyam közötti különbséget.

4. Globális fizetési hálózatok

1973-ban megalakult a Swift Alapítvány, amely biztonságos üzenetküldő hálózatot biztosít, és a köznyelvben Swift-hálózat néven ismert. Az első üzenetet 1977-ben küldték el. Mi a haszna ennek a hálózatnak? A Swift ötlete az volt, hogy közös szabványt hozzon létre a pénzügyi tranzakciókhoz, például a közös feldolgozórendszerekhez és a világméretű kommunikációs hálózatokhoz. A Swift-hálózat valójában nem utal át pénzeszközöket. Ehelyett fizetési megbízásokat küld, amelyeket a pénzintézetek egymás közötti levelező számláin kell kiegyenlíteni. A rendelkezésre álló adatok szerint a 2022 decemberében zárult év végi időszakban a SWIFT fizetési hálózat naponta átlagosan 44,8 millió FIN (Financial Industry Network) üzenetet regisztrált.

5. Internetes bankolás

Az igazi változást a banki életben az online bankolás megjelenése jelentette. Amikor a 80-as évek elején Amerikában elindult, az online bankolás egészen másképp nézett ki, mint ma. Kezdetben a bankok csak otthoni banki szolgáltatásokat kínáltak. Ez azt jelentette, hogy a magánszemélyek és a kisvállalkozások ellenőrizhették a számláik egyenlegét és átutalhatták pénzüket a folyószámlájukról a megtakarítási számlájukra.

Érdekesség, hogy az első online bank, a Pronto az USA-ban 1989-ben, mindössze hat év alatt tönkrement és bezárt, mert nem tudott elég ügyfelet vonzani. Az online banki tevékenységet az internet elterjedése segítette igazán. A Wells Fargo volt az első amerikai bank, amely 1995-ben számlaszolgáltatásokat kínált a weboldalán. Az Egyesült Államokban azonban lassú volt a bevezetés üteme. 1999 végén a háztartások kevesebb mint 0,4%-a használt online banki szolgáltatásokat.

Összehasonlításként a svédek, meglehetősen nyitottak voltak erre a koncepcióra. Miután 1996 novemberében elindult az első internetbank, 1998 októberére a teljes lakosság 7-8%-a rendelkezett online banki hozzáféréssel.

6. Mobilfizetés

Egy finn mobilszolgáltató, a Radiolinja (jelenleg TeliaSonera Finland) 1998-ban bevezette az SMS-fizetést. Ezzel a szolgáltatással lehetővé tették, hogy a felhasználók SMS-üzenetek segítségével vásárolhassanak termékeket és szolgáltatásokat. Az egyik úttörő alkalmazási terület a letölthető csengőhangok voltak, amelyeket a felhasználók megvásárolhattak és használhattak a mobiltelefonjukon.

7. Mesterséges intelligencia (AI)

A pénzügyek Szent Grálja, hogy meg tudjuk jósolni, merre tartanak a piacok. Mivel dollármilliárdokat lehet keresni, nem meglepő, hogy a gépi tanulás egyre fontosabb szerepet játszik a pénzügyekben. A gépi tanulás ereje abban rejlik, hogy hatalmas mennyiségű adatot képes lefuttatni a trendek és kockázatok felismerésére tervezett algoritmusokon, lehetővé téve a befektetők számára, hogy már a folyamat korábbi szakaszában tájékozottabb képet kapjanak a befektetési és vásárlási kockázatokról.

A Tradecurve például egy olyan kereskedési platform, amely a technológia erejével képes lehet forradalmasítani a kriptokereskedési iparágat. A hamarosan induló projekt egy hibrid kereskedési platformot kínál, amely egyesíti a centralizált és decentralizált tőzsdék legjobb elemeit. Lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy könnyedén kereskedjenek kriptovalutával, részvényekkel, devizákkal, indexekkel és árucikkekkel egy számláról, miközben a DeFi funkciói révén nagyfokú adatvédelmet biztosít. Mindezeket többek közt mesterséges intelligenciával (AI) integrált algoritmikus kereskedési rendszerek és közösségi kereskedés révén.

Az AI és az automatizáció gyors fejlődése lehetővé teszi a pénzügyi szektor számára a folyamatok hatékonyságának növelését, a kockázatok kezelését és a személyre szabott ügyfélszolgálatot. Az AI alapú chatbotok és a robo-mentorok például segíthetnek az ügyfeleknek pénzügyi tanácsadásban és befektetések kezelésében.

A pénzügy jövőjének pontos előrejelzése kihívást jelent, mivel a technológiai fejlődés és más tényezők folyamatosan változnak. Bizonyos trendek előrejelezhetőek, úgy mint a blokklánc technológia és a kriptovaluták, a mesterséges intellingencia és az automatizáció vagy a Big Data és az adatelemzés. Fontos megjegyezni, hogy ezek csak néhány lehetséges irány, hiszen a pénzügyi világ folyamatosan változik és alkalmazkodik az új technológiákhoz és piaci tendenciákhoz. Egy dolog biztos, hogy a technológia szerepe és hatása továbbra is meghatározó lesz a pénzügyek területén.

Tudj meg többet a Tradecurve-ről itt:

https://tradecurve.gitbook.io/tradecurve-whitepaper/

***Figyelem! Fenti írásunk egy támogatott vendégtartalom. A BitcoinBázis szerkesztősége semmilyen formában nem vállal felelősséget a leírtakért és fokozott óvatosságra inti minden Olvasóját az extrém kockázatos kriptovaluta, CFD, token, metaverse, DeFi, play-to-earn és ICO/STO/SAFT befektetések kapcsán. Egyéni kutatás és az állítások alapos ellenőrzése maximálisan javasolt. Kereskedj, invesztálj és játssz felelősségteljesen.***