A támadó visszaadta áldozatának az ellopott 71 millió dollárnyi kriptovalutáját

Igen meglepő fordulat történt egy friss csalási ügyben, ugyanis az áldozat az események rejtélyes fordulatával visszakapta a korábban ellopott 71 millió dollár értékű kriptovalutáját. Az ismeretlen támadó még május 12-én juttatott vissza az áldozatnak 71 millió dollárnyi ether tokent egy olyan támadás után, amely több blokkláncelemző figyelmét is felkeltette.

A csalás csak egy lehetett a sok ezer között

Maga a csalás még május harmadikán történt, amikor egy befektető az előbb említett hatalmas összegben Wrapped Bitcoint (WBTC) küldött egy csaló tárca címére. A csalás fő motorja az a tárca volt, amelyet a rosszindulatú támadó hozott létre. Ez csak néhány karakterben különbözött a befektető tárcájának címétől. A csaló küldött is némi coint a befektető tárcájára a figyelemelterelés maximalizálása érdekében. Aztán ahogy a legtöbb befektető, úgy a mostani áldozat is a coinjainak mozgatása előtt csak a cím első és utolsó néhány karakterét ellenőrizte le. Ezután küldte teljes vagyonának 97%-át a címre és esett áldozatul a csalásnak. Viszont úgy tűnik, hogy az, hogy az áldozat visszakapta a pénzét, nem a támadó jóindulatának volt köszönhető.

Miután a csaló megkapta tárcájába az ellopott pénzeszközöket, azonnal átváltotta az 1155 WBTC-t körülbelül 23000 etherre. Ez egy népszerű lépés a rosszindulatú hackerek körében, mert segíthet a lopott pénzek tisztára mosásában anonimitást segítő protokollokon és kriptokeverő szolgáltatásokon keresztül, mint például a Tornado Cash. Május nyolcadikán a támadó elkezdte a pénzt több mint 400 kriptotárca között szétszórni. Nagyjából 150-ig eljutott, mikor úgy döntött, hogy inkább visszaadja a jogos tulajdonosnak a teljes tőkét. Ezt azután tette, hogy a SlowMist nevű blokkláncelemző elemzést tett közzé a támadó lehetséges kilétéről.

Sikerült beazonosítaniuk, hogy hongkongi IP-vel rendelkezett a csaló, ami valószínűleg eléggé jó tipp volt. Mert a következményektől tartva, a támadó visszaadott mindent.

A SlowMist mindenesetre rámutatott, hogy a rosszindulatú hacker nagyon aktív. Fő tárcájának vizsgálatával kiderült, hogy április 19. és május 3. között a cím több mint 20 ezer apró tranzakciót hajtott végre. Valószínűleg ezek is hasonló csalások első lépései lehettek. A hackeléssel és csalással ellopott kriptovaluták összege áprilisban 25,7 millió dollárra csökkent. Ez a legalacsonyabb történelmi adat 2021 óta, amikor a CertiK adatelemző cég elkezdte nyomon követni az adatokat.