Mi jelent az Ethereum Jégkorszak és miért aktuális a bányászoknak?

Az Ethereum jelenleg egy proof-of-work kriptovaluta, ami azt jelenti, számítási kapacitásra van szükség a tranzakciók feldolgozására és az ökoszisztéma működtetéséhez. Ahhoz, hogy a rendszer skálázható és decentralizált maradjon, az Ethereum azt tervezi, hogy proof-of-stake protokollra áll át ahol sokkal kevesebb számítási kapacitásra van szükség és a bányászok az egyenlegükkel arányosan részesülnek blokkjutalomban. Az Ethereum Alapítvány egyelőre még dolgozik a proof-of-stake protokollon, a Casperen, és bár a vázlat már megvan, de a frissítés időpontja még nem tisztázott.

Mivel a Casper még nem kész és nem lesz benne az új Ethereum verziójában, előfordulhat, hogy hard forkra lesz szükség a változás bevezetéséhez. Egy hard fork azt jelenti, hogy a korábbi verzió nem kompatibilis a frissített változattal, ami azt idézheti elő, mint az Ethereum Classic esetén, hogy a blokklánc kettéválik. Az ETC a 1 920 000-dik blokknál vált le az ETH blokkláncáról miután a DAO-hack károsultjainak megsegítése mellett döntött az Ethereum közösség.

Ahhoz, hogy megakadályozzák hasonló esemény újbóli bekövetkeztét és elegendő idejük legyen a fejlesztőknek a Casper befejezésére (miközben a közösség is időben értesül a hard forkról), egy Nehézségi Időbombát, amit neveznek Ethereum Jégkorszaknak is, implementáltak az Ethereum protokollon.

Mi is az az Ethereum Jégkorszak?

Az Ethereum Jégkorszak (Ethereum Ice Age) egy bányász nehézségi modifikáció amit azért vezettek be, hogy így ösztönözzenek mindenkit az új blokklánc verzióra frissítéssel a hard fork implementáció után. 2015. szeptember 7-én mutatták be és úgy lett lekódolva, hogy exponenciálisan növelje a nehézséget.

A bányászok nem fognak tudni lépést tartani a növekvő nehézséggel, ami ezért növelné a blokkidőt (voltaképp a tranzakciók lebonyolítását) és egy idő után a blokklánc befagyna, innen jön a Jégkorszak név.

Miért aktuális az Ethereum Jégkorszak?

Az augusztus 31-ei Ethereum fejlesztői találkozón a blokkjutalom témája volt a középpontban és annak csökkentése. Mivel a Casper implementálása folyamatosan késik mialatt a nehézségi időbomba már be lett vezetve, ezért a fejlesztők igyekeznek a jégkorszak bekövetkeztét is elodázni illetve az inflációt is kordában tartani (ne feledjük, a maximális kibocsátásra kerülő ETH száma nincs korlátozva mint a bitcoinnál 21 millióban), de nem megszüntetni azt.

A fejlesztők végül abban állapodtak meg, hogy a következő Constantinople hard fork bevezetésekor a bányász blokkjutalom 2 ETH-re fog csökkenni. A fejlesztők hozzátették, a modifikációra azért is szükség lesz, mert a bitcoin minerekhez képest az ETH minerek 80%-kal túl vannak fizetve a két blokklánc nehézségét összehasonlítva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük