Hiába a kvantumfölény, előbb lesz 1 millió dolláros bitcoin árfolyam

A Google megölheti a kriptovalutákat? A hónap elején a NASA szervereire elküldött, majd gyorsan el is távolított kutatási cikkben, a tech-vállalat és a kaliforniai Santa Barbara Egyetem tudósai részletesen ismertették, hogyan sikerült “kvantum-fölényt” elérni kvantum-processzoruk segítségével.

A Sycamore-nak nevezett processzor 54 szupravezető kvantumbitből állt, úgynevezett “kvitekből”. Mivel egymáshoz “kapaszkodtak” ezek a kvitek, véletlen számú problémát tudtak megoldani három perc és 20 másodperc alatt. A világ legerősebb szuperszámítógépének is legalább 10,000 évre lett volna szüksége ehhez. A Google ezzel demonstrálta azt, hogyan lehet olyan kvantumszámítógépet építeni, amely képes olyan művelet elvégzésére, melyre egy hagyományos CPU gyakorlatilag képtelen lenne. Elsőre úgy tűnhet, hogy ezzel beborul a kriptovalutákra.

Bár az tény, hogy egy kellően nagy teljesítményű kvantumszámítógép képes feltörni a fő kriptós algoritmusok által használt matematikát, a kutatók még mindig nem tudják biztosan, hogy lesz-e valaha ilyen számítógép. Ha igen, akkor addigra az antipólus, a kvantum-rezisztens kriptográfia is elterjed, így megakadályozható, hogy a bitcoin és más kriptovaluták de facto használhatatlanná váljanak.

A kvantumszámítás ereje

A kvantumszámítás megsemmisíthetné a kriptovalutákat, legalábbis elméleti szinten.

“Alapvetően az összes jelenlegi kriptovaluta biztonsága a digitális aláírási rendszereken alapszik, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy bizonyíthassák a tranzakciók hitelességét, amikor más felhasználók számára érméket küldenek”, mondta David Bernardo, a koppenhágai IT Egyetem (ITU) docense, aki kriptovalutákat, blokkláncokat és az információs technológiákat kutatja.

Egy elég nagy teljesítményű kvantumszámítógép képes lenne feltörni a kriptovaluták által jelenleg alkalmazott digitális aláírási rendszereket, lehetővé téve ezzel azt, hogy a támadó olyan tranzakciókat hamisíthasson, amelyek a felhasználó érméit egy tetszőleges címre továbbítják. De a kvantumszámítás jelentette veszély még itt nem ér véget, hiszen Bernardo szerint egy nagy teljesítményű kvantumszámítógép képes lenne feltörni a kriptovaluták blokkláncain lévő algoritmikus alapjait is.

Évtizedekre a megépítéstől

Ha csak a kriptókat érintő résszel foglalkozunk, ignorálva a kvantumszámítógépek jelentette potenciál nagyobb képét, akkor a Google áttörése újabb lépésnek tűnik a kriptovaluták működésképtelenné tételéhez vezető úton. De ez még nem jelenti azt, hogy valaha is megépül egy olyan kvantumszámítógép, amely elég erős és stabil lesz ahhoz, hogy a kriptovalutákat a már említett módon feltörje. Ha mégis fel ki lehet fejleszteni egy ilyen gépet, akkor is jobb esetben évtizedeket kellene várni a megjelenésére.

Ha valaki mégis fel akarná törni a bitcoinban (és más kriptovalutákban) használt aláírási sémát, akkor is egy olyan kvantumszámítógépre lenne szüksége, amely több tízmilliónyi kvantumbitet kezel és képes a számítást órákon keresztül fenntartani. Tízmillió kvantumbit olyan sok, hogy minden mai elképzelést meghaladna a létrehozása. A Google-nek még 54 kvantumbitet is csak nagy nehezen sikerült fenntartani (melyek közül volt, ami nem is működött).

Ennek ellenére a londoni Imperial College kutatói által készített 2018. évi tanulmány kiszámította, hogy „csak” 1500 kvantumbitre lenne szükség a Shor kvantumalgoritmusának sikeres futtatásához, amely képes feltörni az ECDSA-algoritmust, amit a kriptovaluták használnak a tranzakciók aláírására.

Bernardo arra is rámutatott, hogy a kvantumszámítógépek építéséhez, nem elég az informatikai terület fejlesztése, de a mérnöki és a fizikai területeknek is fel kell nőniük a feladathoz. Bernardo nem szívesen határozna meg dátumot egy nagyteljesítményű kvantumszámítógép megjelenésére. Úgy gondolja, hogy még évtizedek kellenek ahhoz, hogy egy ilyen erős kvantumszámítógépet sikerüljön létrehozni.

Kriptovaluták a kvantum utáni érában

“Már tudjuk, hogyan állíthatunk elő kvantum-rezisztens sémákat, amelyek elméletileg lehetővé teszik számunkra, hogy a kvantumszámítgépek megjelenése után is, biztonságos kriptovalutákat hozzunk létre”, mondta Bernardo.

Emellett Bernardo azt is megjegyezte, hogy a blokklánc minden elemét kvantum-rezisztenssé kell tenni, nemcsak az aláírási rendszert. “Teljes biztonsági elemzést kell végeznünk annak matematikai bizonyítása érdekében, hogy a kriptovaluta egésze biztonságos.”, jegyezte meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük