Hogyan éld túl a Bitcoin piacát 2020-ban: hasznos tippek kezdőknek

Nehéz idők járnak mostanában a bitcoinra és a többi kriptovalutára. A bitcoin ára nagyot esett a hetekben és úgy látszik, hogy még a közelgő májusi jutalom feleződés sem hozza meg az egyesek által várva várt drámai áremelkedést. Ha marad a fanyar piaci hangulat, akkor ideje felvérteznünk magunkat hasznos tudással, hogy túléljük a 2020-as évet.

Itt is van néhány hasznos tipp, ha bitcoin vásárlásban gondolkodsz, de kétségeid támadtak a kriptovalutáka királyával kapcsolatban!

1. Légy tisztában azzal, hogy mi is a bitcoin

Túl sokan fektetnek be úgy bitcoinba, hogy egyáltalán tisztában lennének vele, mi is az. Ezek az emberek azt gondolják, hogy a bitcoin egy olyan innováció, amivel piszkosul sokat lehet keresni. Ez a hozzáállás azonban téves. Bár az elmúlt évtizedben 1 dollárról 2017 év végére 20 000 dollárig felment az ára, ezek a számok nem tükrözik a teljes valóságot. Sokan beleszédülnek az ilyen jellegű áremelkedésbe, viszont tisztában kell lenni a bitcoin pénzügyi rendszerben betöltött szerepével és azzal, hogy ez nem csak egy szimpla befektetés. Egy rendkívül volatilis pénzügyi eszköz, amely ára néhány óra alatt akár 20-30%-kal nőhet, illetve csökkenhet.

Kezd máris itt: Útmutatók kezdőknek

2. Ismerd meg a bitcoin működését

Ha már tisztában vagy azzal, hogy mi is a bitcoin és miért is egyedülálló befektetési lehetőség, akkor a következő lépésként ismerd meg a bitcoin működését. Ehhez nem is áll rendelkezésre jobb forrás, mint maga Satoshi Nakamoto, a bitcoin feltalálójának 2009-ben közzétett fehér könyve, melyből megtudhatod, mit jelent a peer-to-peer elektronikus fizetési rendszer. A könyv ismerteti azt is, hogy a tranzakciók hogyan kapcsolódnak egymáshoz a blokkokon belül. A dokumentum bemutatja a bitcoin blokklánc által alkalmazott proof-of-work protokollt, amely segít megérteni a bányászati tevékenységet is. Egy alapmű, melyet minden bitcoin tulajdonosnak vagy leendő bitcoin tulajdonosnak el kellene olvasnia.

3. Ne legyél kapzsi

A bitcoin fenomenális sikere sok ember fejét elcsavarta. Rengetegen ráharaptak, mivel a segítségével milliomosokká akartak válni. Ekkor viszont nagyot hibáztak, hiszen ez nem egy varázspálca, amit ha megrázunk az égből is pénz potyog. 2017. év vége tökéletes példa arra, hányan estek ebbe a hibába. Sokan ugyanis a 20 000 dolláros árat látva elvesztették az eszüket, őrült módjára bitcoint vásároltak, majd amikor az ára drasztikusan elkezdett zuhanni, megpróbáltak megszabadulni tőle, ezért szinte mindent elvesztettek. Mások csaló közvetítőkben bíztak meg, akik gátlástalan módon átverték őket és kiforgatták a vagyonukból. Ezért soha ne ess a kapzsiság csapdájába. Emellett pedig sose felejtsd el azt sem, hogy mindig csak annyi pénzt fektess be, amennyit megengedhetsz magadnak.

4. Egyedül hozz döntéseket, ne befolyásoljon senki

A bitcoin még mindig újdonságnak számít, ezért az ára és a piaca továbbra is rendkívül ingatag. Így amikor az árak jelentősen, felfelé vagy lefelé ingadoznak, a kriptoközösségek illetve a közösségi médiákon alakult csoportok hajlamosak arra, hogy befolyásolják tagjaikat. Ne bízz az ilyen oldalakban, csoportokban, hanyagold a Facebook-ot és a Twitter-t, hiszen könnyen lesújthat rád is a FOMO (azaz a kimaradástól való félelem) szelleme. A FOMO ugyanis arra késztethet, hogy rossz döntéseket hozz bitcoin vásárláskor illetve eladáskor. Ilyenkor vizsgáld meg a piacot, ez alapján hozz döntést és vállald döntésed következményeit!

Informálódj, legyél képben a legfrissebb trendekkel a szektorban, de befektetési döntéseket ne hozz másokra hallgatva. Szintén került az üveggömb árfolyam jóslatokkal foglalkozó cikkeket. A bitcoin kiszámíthatatlan eszköz, és nem érdekli ki mit mond a jövőbeni áráról.

5. Ne érzelmi alapon vásárolj bitcoint

Mint minden befektetés esetében, úgy a bitcoin esetében is igaz, hogy sose érzelmi alapon cselekedj. Az érzelem ugyanis rossz tanácsadó. Mindig racionálisan gondolkodj, hiszen a pénzügyekben mindig tiszta fejjel kell döntéseket hozni. Bitcoin vásárlás illetve eladás esetén alakítsd ki a saját stratégiádat, amit mindenképpen kövess!

Vásárolhatsz bitcoint, mert szeretnél befektetni és profitot szerezni. Vásárolhatsz bitcoint, mert hiszel a kriptovaluták forradalmában és szívesen csatlakoznál a HODLEREK, azaz bitcoint tartók táborához. Bármi is motiváljon, ne az érzelmeidre hagyatkozz!

6. Tárold a bitcoinokat hardver tárcán

Ha bitcoinba szeretnél fektetni, az első dolog amit érdemes megtanulnod az az, hogy mi a különbség a nyilvános és a privátkulcs között. A nyilvános bitcoin kulcsot akkor használod, amikor másoktól kérsz bitcoinban utalást, míg a privátkulcsok a bitcoinjaidhoz való hozzáféréshez kellenek. Ezeket viszont senkinek nem szabad megmutatnod, csakis Te tudhatsz róluk.

Ha a bitcoint különböző kriptotőzsdéken tárolod, mint például a Coinmixed vagy a Binance, akkor sajnos számolni kell azzal, hogy bármilyen hackertámadás következtében elveszítheted azokat. Ezért rendkívül fontos a biztonság. Bitcoin tárolásra jelenleg a legbiztonságosabb eszközök a hard wallet-ek vagyis hardver tárcák, amelyek úgy néznek ki, mint a pendrive-ok. A legismertebb hardver pénztárcák a Ledger Nano S és a Trezor One.

7. Légy türelmes és inkább hosszú távra tervezz

Ha még csak gondolkodsz azon, hogy bitcoinba fektess, jó tanácsként azt mondanánk, hogy inkább hosszú távra tervezz. A bitcoin ugyanis a jövő közkedvelt, széles körben elterjedt fizetőeszköze lehet, amely egy valódi monetáris forradalmat hozhat el, viszont ehhez is, mint mindenhez, időre van szükség. Légy türelmes és ne bámuld állandóan a bitcoin árváltozásait. A beteges árellenőrzésnek ugyanis semmi értelme. Inkább válj jó HODLER-ré!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük