Íme az egyetlen hely a világon, ahol 500 éve ugyanannyi a bérleti díj

A legtöbb ember számára a lakbér a legnagyobb kiadás, amellyel havonta szembe kell néznie, és bár az árak ingadoznak, úgy tűnik, hogy minden évben van némi emelkedés, ami az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők számára erősen érezhető. A bérleti díjak emelkedése különböző okokra vezethető vissza, mint például az infláció vagy a folyamatosan növekvő kereslet.

Világszerte sok embernek nincs saját otthona, és a jelzáloghitel felvételének feltételei is egyre szigorúbbak, ezért a mai gazdasági helyzetben egyre kevesebben tudnak lakástulajdonosok lenni. Világunk a bérleti díjak tekintetében jelentős, évek óta nem látott inflációval néz szembe, és a szakértők szerint az árak tovább fognak emelkedni. Mindezek ellenére van egy hely a Földön, ahol a bérleti díjakat pontosan 500 éve semmi sem befolyásolja. 

Ez a hely Augsburg külvárosában található, ami történetesen Németország legrégebbi városa. A Fuggerei nevű kis bajor faluban van egy szociális lakópark, amelynek bérleti díja azóta nem változott, hogy 1521-ben megépítették.

A létesítményt Jakob Fugger építette még a 16. század elején. Kifejezetten olyan polgárok számára épült, akik önhibájukon kívül kerültek a szegénységi küszöb alá. A lakhatás feltételei is változatlanok maradtak. Ha valaki pályázni akar, igazolnia kell anyagi helyzetét, és semmilyen adóssággal nem szabad rendelkeznie.

A komplexum 67 házból áll, amelyeket 147 lakásra osztottak fel. Az egyik házat nem újították fel, mivel azt mutatja be, hogyan néztek ki a bajor középkori házak a 16. században. A legtöbb ember, aki ma a komplexumban él, idős, akinek a nyugdíja igen csekély. Elképesztő látni, hogy az árat hogyan sikerült ilyen sokáig változatlanul tartani annak ellenére, hogy a komplexum az 500 év alatt számos kárt szenvedett el a különböző háborúk miatt.

Többször lerombolták és újjáépítették

Valójában a komplexum több mint háromszor pusztult el, a legsúlyosabb eseményre a második világháború alatt került sor, amikor a létesítmény 70%-át lebombázták. A házakat azonban minden alkalommal, amikor lerombolták, újjáépítették ugyanabban a hagyományos építészeti stílusban. Idővel a lakásokat felújították, hogy lépést tartsanak a korral, de a külsőt változatlanul megőrizték.

Az épületben egy lakás bérleti díja egy évre mindössze 1 amerikai dollár, amiből ma már még egy kiló kenyeret sem tudnánk venni. Bár sokan még nem hallottak erről a helyről, a korabeli korszakában elég népszerű volt. A leghíresebb személy, aki itt szállt meg, Mozart dédapja volt. Ami igazán különleges, az a komplexumon belüli közösség, amely segíti egymást, és nagyon szívesen látja a turistákat, akik meg akarják látogatni ezt a nem mindennapi helyet.