Mi lett volna, ha már mi is bányászunk bitcoint 2010-ben?

Nem is olyan régen érdekes kérdést dobott fel a CryptoPotato egyik szerkesztője egy cikkben. Nagyon sokféle történetet olvashattunk már az évek során olyanokról, akik egy sima asztali géppel bányásztak rengeteg bitcoint a hálózat indulása után. De most pontosan hogyan is állnánk, ha 2010-ben mi is azon szerencsések közé tartozunk, akik hisznek a bitcoin és a blokkláncok jövőjében?

Sosem késő felszállni a bitcoin vonatra

Ráadásul 2010-ben a bitcoin rejtélyes létrehozója, Satoshi Nakamoto még bőven aktív volt. Tehát aki egy jó kis Pentium gép segítségével coinokat bányászott, megoszthatta eredményeit és kétségeit magával Nakamotóval is. A platform, ahol ezek a beszélgetések anno zajlottak, a Bitcointalk fóruma volt. Akkor még nem voltak sok millió dolláros blokklánc hírportálok és specialista cikkírók. Az első automatikus bányászati nehézség módosítását is a Bitcointalkon jelentette be a hálózat létrehozója még 2009. december 30-án. És hogy akkor tényleg más világ volt, azt jól mutatja az a poszt, amit a bányászati nehézség módosítására válaszul egy felhasználó tett közzé. Ebben arról írt, hogy egyetlen nap alatt öt bitcoin blokkot generált le egy Pentium számítógép segítségével. Akkoriban egy bányász még 50 BTC-t kaphatott egy blokk hozzáadásáért!

Satoshi

Azóta a négyévenként lezajló felezésnek jelentősen változott a helyzet, jelenleg már csak 6.25 BTC jár egy blokkért. Az előbb említett felhasználó akkoriban tehát egy nap alatt akár 250 BTC-t is kaphatott, ami azért bőven 10 millió dollár feletti összeget jelentene ma. Ez pedig 3 milliárd forintnál is több, szóval ha 2010-ben bányásztunk volna, most kicsit másképp állnánk anyagilag. Viszont az, hogy mi csak az elmúlt években találtunk rá a bitcoinra és a blokkláncokra, nem jelenti azt, hogy kimaradtunk valamiből. A fentebb említett felhasználó is Pentium gépet használt, egy sokkal gyengébb géppel régen sem ment volna gyorsan 50 BTC összeszedése. A lényeg pedig az, hogy a bitcoinból annyi van, amennyi, nem fog folyamatosan termelődni. Azaz bármikor is szálltunk be, biztosan időben vagyunk, hiszen még egészen olcsón be tudtunk szállni.