A BBC megkérdőjelezhető dokumentumfilmje hamis vádakkal illeti a kriptovilágot

A BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató a közelmúltban bejelentette, hogy egy saját gyártású dokumentumfilmmel rukkol elő, amelynek középpontjában egy kriptomilliomos áll majd. Azonban váratlan fejlemények okán a televíziós hálózat úgy döntött, hogy mégsem tárja a nagyközönség elé az alkotást. Történt ugyanis, hogy a Guardian napilap kérdőre vonta a csatornát a film hitelességét illetően. Mindez amiatt történt, mivelhogy fény derült arra, hogy a filmbéli állítások egytől egyig hamisak.

Az ügy nem csupán a BBC hírnevére van negatív hatással, de a kriptovilág jelen helyzetben sem túl fényes megítélését is veszélybe sodorta. Tudniillik, rengetegen vannak, akik még ma is a bűnözéssel és a pénzmosással kötik össze a kriptovaluták használatát. Éppen ezért oly fontos, hogy alapos ellenőrzésen essenek át a hasonló kreációk.

Sajnálatos módon a hagyományos sajtóorgánumok hajlamosak valótlan információkat közölni s tényként kezelni azokat, megtéveszte ezzel a hozzánemértőket.

A BBC azon nyomban el is távolította kínálatából a dokumentumfilmet, viszont semmiféle magyarázatot nem szolgáltatott a fennálló vádakra vonatkozóan. A Guardian egyenesen “szégyennek” nevezte az incidenst a vállalat számára, amely könnyen elkerülhető lett volna, ha aprólékosabban utánanéznek az adatoknak.

A valódi probléma tulajdonképpen az, hogy hasonló esetek már korábban is előfordultak, akkor viszont senki sem vizsgálta meg a gyakran alaptalan megállapításokat. Ebből kifolyólag sokan tévesen értesültek a digitális eszközök alkalmazását illető tudnivalókról.

A BBC lejáratta magát, a kriptoszektor nem nézi jó szemmel az esetet

A film, ami a BBC készítésében jöhetett létre a “The Crypto Millionaire” címet kapta és a 20 éves Hanad Hassan történetét volt hivatott elmesélni. A fiatal vállalkozó elméletileg 50 dolláros befektetését 8 millió dollárra gyarapította mindössze 1 év leforgása alatt. Az ilyesféle hihetetlen sztorik nem olyan ritkák a kriptoiparban, azonban Hassan az állítólagos vagyonát az emberek átverésére és megkopasztására fordította. Létrehozott egy tokent, amely kezdetben a beruházók pénzét jótékony célokra használta volna fel, de néhány hónap után befuccsolt. A pénz eltűnt és természetesen Hassan nem tudott előállni hiteles magyarázattal.

Mindent összevetve, az effajta jelenségek amellett, hogy a lakosság ellenszenvét is kivívják, a szabályozó szerveket arra ösztönzik, hogy komoly intézkedésekkel regulázzák a szektort.