A Binance felfüggesztette a befizetéseket 10 érmére, amelyek a Multichain hídját használják

A Binance kriptotőzsde ideiglenesen felfüggesztette az új befizetések fogadását 10 olyan token esetében, amelyek a Multichain blokkláncok közötti bridge megoldását használják. A kezdeti technikai problémákról szóló hírek után már arról is olvasni, hogy a Multichain vezetőit letartóztatták Kínában.

A blokkláncok alapvetően zárt rendszert alkotnak, és a kezdeti időkben lehetetlen, később csak nagyon nehéz volt egyik blokkláncról a másikra küldeni egy érmét. Később erre a problémára születtek meg a különböző blokklánc híd (blockchain bridge) megoldások, amik egyfajta letétkezelőként működve biztosítják a felhasználóknak, hogy az egyik blokkláncon egy okosszerződésre érméket utaljanak, majd azt a híd letétbe helyezi, és a másik blokkláncon azonos mennyiségű érmét ad ki.

A blokklánc hidak fontos részei a kriptovilágnak, hiszen rengeteg alternatív blokklánc van, és a tőzsdék ki- és beutalási funkciója mellett ezek a hidak látják el azt a funkciót, hogy a tokenek szabadon áramolhassanak. A híd technológiák azonban biztonsági kockázatokat is hordoznak magukban, hiszen az utalások technikai okokból beragadhatnak a két blokklánc között, vagy hackerek biztonsági réseket találhatnak, és feltörhetik a letétbe helyezett érméket – ilyen helyzetbe már magyar projekt is került, a QANX fiaskójáról anno mi is írtunk.

Kezdetben úgy tűnt, hogy a Multichain esetében is csak technológiai problémákról van szó, az első hírek elakadt tranzakciókról szóltak, majd leállt a Kava, a zkSync és a Polygon zkEVM hidak működése. Ekkortájt a növekvő felhasználói nyomás hatására kénytelen volt a Multichain hivatalosan is reagálni, és “vis maiorként” definiálták a helyzetet, ami azonnal beindította a Twitter felhasználók fantáziáját: belsős szabotázsról kezdtek beszélni, és olyan hivatalos forrásból meg nem erősített pletykák jelentek meg, mint hogy a cég vezetését letartóztathatták Kínában. A Multichain kommunikációs csapata még semmilyen formában nem reagált ezekre a pletykákra, ami önmagában is beszédes. A cég Discord szervere és a Telegram csoportjai nem tudtak érdemi információval szolgálni, míg a Fantom szűkszavú tájékoztatása szerint a Fantom protokollt érintő híd működése helyreállt.

A piac természetesen beárazta a problémákat és a hallgatást, és több szereplő is megpróbált menekülni a Multichain kitettségéből. A Fantom Foundation 450 000 MULTI tokent (2,4 millió USD) vont ki a likviditásból a decentralizált SushiSwap tőzsdén. A HashKey Group kriptobefektetési cég 250 000 dollárt helyezett át a Multichaintől a Gate.io kriptotőzsdére, a Tron alapítója, Justin Sun pedig 470 000 USDD stabilcoint vont ki a Multichain protokollból.

A kockázatok minimalizálásával kapcsolatos a Binance döntése is: amikor egy blokklánc hídon technológiai problémák jelentkeznek, akkor magas a kockázata annak, hogy rosszhiszemű felek kihasználnak valamilyen sérülékenységet, és érméket nyomtatnak maguknak, vagy átveszik az irányítást a híd felett. A Binance ezért leállította a Multichain hidat használó tokeneknek a fogadását – ez a BNB Smart Chain, a Fantom, az Ethereum és az Avalanche blokklánc hálózatokat érintette:

POLS-BSC
ACH-BSC
BIFI-FTM
SUPER-BSC
AVA-ETH
SPELL-AVAXC
ALPACA-FTM
FTM-ETH
FARM-BSC
DEXE-BSC

A Fantom pozitív tájékoztatását követően az FTM láncot használó BIFI és ALPACA érmék befizetése újraindulhatott, de a másik három blokklánc érintett tokenjeire továbbra is érvényes a korlátozás.