A bitcoin a 13. legnagyobb valuta a világon – hol van ehhez képest a forint?!

A Bitcoin valóban olyan erő a világon, amivel már számolni kell.

A világ eredeti és legerősebben tőkésített kriptovalutája gyorsan emelkedik egyre feljebb. A Bitcoin nemrégiben már a világ 15 legnagyobb devizája közé került decemberben. Ez az egyetlen kriptopénz a szuverén jegybanki valuták között, amely felfért a világ 20 legnagyobb devizáját tartalmazó listára.

top 20 currency

A Bitcoin a 13. helyen áll a globális valuták között

A CEIC és a CoinGecko blokklánc elemző cégek adatai azt mutatják, hogy a Bitcoin piaci kapitalizációja 732,5 milliárd dollár volt november 19-én. Eközben a következő legnagyobb globálisan elfogadott fizetőeszköz az Indiai rúpia volt. A CEIC adatai szerint novemberben 693,1 milliárd dolláros pénzmennyiség (M1) volt forgalomban a rúpiából, ami közel 40 milliárd dollárral kevesebb, mint a Bitcoin összértéke.

A Bitcoin novemberben közvetlenül a svájci deviza mögött volt. A CEIC adatai szerint a svájci frank pénzkínálata (M1) a múlt hónapban 749,1 milliárd dollár volt amerikai dollárban mérve.

Ahogy a Bitcoin árfolyama decemberben az azonnali ETF elfogadásával kapcsolatos várakozásoknak megfelelően tovább emelkedett, a világ legnagyobb kriptoeszköze megelőzte a svájci frankot. És ezután már közeledik a dél-koreai wonhoz, kedden ugyanis már 840 milliárd dollár volt az összpiaci kapitalizáció.

Érdekes módon, ha a Bitcoin ára ma 919 305 dollár lenne, akkor már meghaladná az amerikai dollár M1-es 18 billió dolláros pénzkészletét, és ezzel a legnagyobb globális valutává tenné.

Ahogy Anthony Pompliano kriptovaluta befektető nemrégiben rámutatott a CNBC Squawk Box műsorában, a Bitcoinnak csak az arany piaci kapitalizációjához kell igazodnia ahhoz, hogy érménként félmilliós árfolyamot érjen el.

De hosszú út áll még addig. A Bitcoin ugyanis jelenleg kevéssel több mint a felét éri az ezüst teljes piaci értékének.

A kriptovaluták pénznek számítanak?

Az American Association for the Advancement of Science feltette a kérdést: „A kriptovaluták pénznemnek számítanak-e?”. A Science folyóirat december 22-i kutatási cikke szerint a válasz azonban még: nem.

„A digitális valuták bevezetése a monetáris közgazdaságtan talán legfontosabb fejleménye az elmúlt évtizedben. A pénznem meghatározó szerepe azonban az, hogy csereeszközként szolgáljon, és a kriptovaluták széles körben való elterjedése még várat magára.”

De egy november 10-i cikk a Geopolitical Monitorban, „Bitcoin és a globális hegemónia” (Bitcoin and Global Hegemony) azt sugallta, hogy a Bitcoinnak van azonban potenciálja jelentős tartalékvalutaként is.

“A kibocsátó nélküli kriptovaluták, mint például a BTC bevezetése potenciális katalizátort jelent a globális monetáris rend megújításában.”