A bitcoin most már kevésbé volatilis, mint a részvények

Érdekes elemzést tett közzé nemrég a kriptoadatok elemzésével foglalkozó Kaiko. Az elemzés csak erősíti azt, amit más elemzők és kriptoinfluenszerek is hangoztattak egy ideje. A bitcoin volatilitása a Kaiko adatai szerint most már a Nasday és az S&P 500 volatilitása alá csökkent. Mert a részvénypiacokkal, a hagyományos piacokkal ellentétben a kriptopiacok kevésbé reagálnak már volatilisen a makrógazdasági eseményekre.

A számok alapján a BTC egyre kevésbé volatilis

Mondhatnánk, hogy a magas inflációt, az orosz-ukrán háborút és az energiaválságot már beárazták a kriptokba a befektetők. De valójában inkább arról van szó, hogy a kriptopiacok volatilitása közismert és elfogadott. A Kaiko pénteken tette közzé az elemzését, amelyből kiderült, hogy a BTC 20 napra számolt ún. gördülő volatilitása (rolling volatility) 2020 óta először süllyedt a két részvényindex értéke alá. A bitcoin esetén az érték már évek óta nem volt ilyen alacsonyan mint most. Míg a részvénypiacoknál júliusban már volt ilyen alacsonyan ez a szám. Természetesen a kriptopiacokat és a részvénypiacokat is komolyan érinteni fogja az amerikai jegyben novemberi döntése, amellyel valószínűleg ismét emelni fogják az alapkamatot.

Bitcoin volatility

75 bázispontos emelésre számít mindenki, miközben egyre erősebbek a hangok a pénzügyi szektorban, hogy vissza kellene fogni a kamatok emelését. Nem kell hozzá közgazdász professzornak lenni, hogy belássa az ember, a kamatemelések előbb-utóbb teljesen leállítják a gazdaság bővülését. A Kaiko adataiból az is látható, hogy a 30-napos és 90-napos volatilitást figyelve a különbség a BTC és a részvények között szintén lecsökkent szeptember óta. Mindezen folyamatok annak ellenére zajlanak, hogy most már a BTC is jóval érzékenyebb lett egyébként a makrogazdasági fejleményekre. A fentiek tehát tovább erősítik a tényt, hogy bár a jelenlegi piacon nincsenek már stabil eszközök, azért a bitcoin még mindig jó lehetőség a makrogazdasági hatások kivédésére és a pénzünk értékének megőrzésére.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek