A Bitstamp megkapta a BitLicense-t

A BitLicense New York állam virtuális pénz kereskedelmi engedélye. Enélkül az államban elméletben nem szabad kriptotőzsdét működtetni.

Az engedély birtokában

Bitstamp CEO, a szlovén Nejc Kodrič

A Bitstamp Európa egyik legnagyobb kriptopénz tőzsdéje bővíti az amerikai piacon való tevékenységét, mivel megkapták New York állam által kiadott “virtuális pénz kereskedelmi engedélyét”.

New York állam pénzügyi szolgáltatásokért felelős szervezete (NYDFS) kedden adta ki a Bitstamp számára a 19. sorszámú BitLicense-t. Ennek birtokában a kriptotőzsde engedéllyel rendelkezik bitcoin, litecoin, bitcoin cash, ether és ripple kereskedelem folytatására. Az engedéllyel New York állam lakosainak számára nyújthatnak szolgáltatást. A Bitstamp első alkalommal 2015 júniusában adta be kérvényét az engedélyre, amikor az NYDFS megalkotta a vonatkozó szabályozást.

A kriptotőzsde az első 22 jelentkező között volt a CEO, Nejc Kodrič elmondása szerint.

Miközben a szabályozó szerv csak néhány engedélyt adott ki az első néhány évben, mostanra már rutinszerűvé kezd válni a folyamat. “Idén mi voltunk az ötödikek, akik megkapták az engedélyt, szóval szerintem felgyorsult a folyamat”, mondta Kodrič.

2019-ben eddig a Tagomi értékpapír kereskedéssel foglalkozó cég, a Robinhood tőzsdei kereskedelmi applikáció, a Cottonwood Vending és LibertyX és bitcoin ATM-ekkel foglalkozó cégek kapták meg a várva várt engedélyt.

Minden nap be kell tartani

Ahhoz, hogy megkaphassák a jogosultságot a Bitstamp és az NYDFS egyeztetnie kellett a tőzsde működését:

“Voltak kérdések arról, hogy (…) hogyan tároljuk a kriptót, hogyan végezzük az auditokat. Az engedély tulajdonképpen szabályok és eljárások halmaza, amit ha napi szinten követünk, akkor, megkaphatjuk a BitLicense-t.”

A CEO az engedélyezési eljárást az európai normákhoz hasonlította: a tőzsdének már van egy pénzügyi szervezettől engedélye az EU-ban, amivel mind a 28 tagállamban engedélyezett a működése.

“A BitLicense nem különbözik nagyon a többi pénzügyi szolgáltatási engedélytől, amivel Európában rendelkezünk. Nem találtuk fel újra a kereket.”

Már akkor is nyújtottak szolgáltatást az USA-ban, beleértve New Yorkot is, amikor az engedély még nem is létezett. Eddig is sok ügyfelük volt az államokban, de most még aktívabbá akarnak válni az Egyesült Államokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük