A ChatGPT hamarosan segíthet a Volkswagen-tulajdonosoknak csirkét rendelni

A Volkswagen 2024 közepére piacra dobja a ChatGPT-alapú asszisztensekkel felszerelt autóit. Az alkalmazás lehetővé teszik a járművezetők és az utasok számára, hogy hangutasításokkal vezéreljék az olyan funkciókat, mint a navigáció és a hőmérséklet-szabályozás.

A német autógyártó óriás, a Volkswagen azt tervezi, hogy már 2024 közepén beépíti autóiba az OpenAI ChatGPT chatbotját.

A Volkswagen január 9-én a Las Vegas-i CES 2024 kiállításon bemutatta a ChatGPT-alapú hang-aszisztenssel ellátott járműveket. Az autók várhatóan 2024 második negyedévére kerülnek forgalomba Észak-Amerikában és Európában.

A ChatGPT segítségével a Volkswagen beépített hangasszisztense párbeszédet folytathat az autóban ülőkkel. A legfontosabb, hogy a Volkswagen asszisztense képes lesz értelmezni és reagálni egy sor nem hagyományos parancsra. Az asszisztens például képes megemelni a hőmérsékletet, ha azt hallja, hogy “fázom”.

A Volkswagen ChatGPT-alapú hangalapú asszisztense képes lesz arra is, hogy a “vajas csirkét akarok” hallatán megossza a legközelebbi indiai étteremhez vezető útvonalat.

Kai Gruenitz, a Volkswagen műszaki fejlesztésért felelős igazgatósági tagja elmondta, hogy a ChatGPT szolgáltatással az autók különböző funkcióit gombok érintése nélkül is be lehet állítani, és hozzátette:

Ügyfeleink nem akarják manuálisan beállítani az üléseiket … hanem beszédalapú párbeszédrendszert akarnak használni. Azt hiszem, amit az ügyfeleink igazán keresnek, az az autójuk zökkenőmentes, intuitív használata.

A hangvezérlési funkciót a népszerűbb harmadik féltől származó szolgáltatásokra is kiterjesztik. Így a felhasználók gombok használata nélkül is kapcsolatba léphetnek az Apple CarPlay vagy az Android Auto rendszerrel.

Míg a Volkswagen azt állította, hogy ő az első sorozatgyártó, amely szériafelszereltségként vezeti be az AI hangasszisztenst, a versenytársak, köztük a General Motors és a Mercedes-Benz már korábban is kísérleteztek a ChatGPT-vel.

A Volkswagen a ChatGPT-be integrált hangszolgáltatást az amerikai Cerence szoftvercéggel együttműködve fejlesztette ki.