A chipek háborúja: Kína és Amerika harcba száll egymással

Beteljesült a jóslat, gőzerővel dübörög a chipek háborúja – nem egy újabb sci-fi filmről van szó, holott a helyzet éppoly figyelemre méltó. A globális chiphiány már jóideje megnehezíti a különböző technológiai vállalatok mindennapjait. A kereslet bőven meghaladja a kínálatot s amelyik nemzet képes lenne úrrá lenni a káoszon, komoly gazdasági erőfölénybe kerülne.

Mára már köztudott ténnyé vált, hogy a félvezetők nélkülözhetetlen részét képezik a technológiai fejlődésnek, illetve a nemzetbiztonságnak is. A mikrochipek ellátási lánca egy komplex nemzetközi hálózat, amely sajnos rendkívül ingatag lábakon áll. Ezt a helyzetet próbálja kihasználni mind Amerika, mind pedig Kína.

A chipek sokrétű felhasználhatóságuk miatt hiánycikké avanzsálódtak s ezt a problémát a belföldi termelés növelésével kívánja orvosolni a két rivális nemzet.

Kína és Amerika már hosszú idő óta versenyzik egymással a piaci dominancia okán, azonban az elmúlt évek során még jobban kiéleződött közöttük a hajsza.

Jelen pillanatban az Amerikai Egyesült Államok a világ vezető chipgyártója. A piacot olyan vállalatok uralják, mint az Intel, az Nvidia és a Qualcomm. Ezt Kína értelemszerűen nem nézi jó szemmel és beruházást beruházásra halmozva próbálja kiütni a nyeregből az amerikaiakat.

Ugyanakkor, törekvéseik ellenére mindkét ország súlyos nehézségekbe ütközik a félvezetők gyártását illetőleg. A kulcsfontosságú nyersanyagok és a szakképzett munkaerő hiánya nagyban hátráltatja őket céljaik elérésében. Amerikában a Covid19-világjárvány alatt számos ágazatban, például az autóiparban és az egészségügyben, alakult ki átlag fölötti hiány, amelyet azóta sem tudnak behozni.

A 2 nagyágyú mellett Tajvan is döntő szerepet tölt be a félvezetők szektorában. A TSMC és a UMC kifinomult, nagy teljesítményű mikrochipeket gyártanak, amelyeket a számítástechnikában és a mesterséges intelligencia vonatkozásában hasznosítanak. Továbbá, a holland ASML-ről sem szabad megfeledkezni, ami litográfiai berendezéseket állít elő a chipek készítéséhez.

A chipek háborúja még messze nem ért véget, annyi azonban biztos, hogy az a fél, aki felülemelkedik, hatalmas befolyásra tesz majd szert.