A csődbe ment SVB vezérigazgatója az összeomlás előtt eladta részvényeit

A Silicon Valley Bank (SVB) vezérigazgatója, Greg Becker, a rendelkezésre álló dokumentumok szerint néhány héttel a csőd bejelentése előtt eladta 3,6 millió dollárnyi részesedését. A botrány egyre csak dagad, hiszen a 2008-as válság óta ez Amerika történetének második legnagyobb bankösszeomlása. 

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) birtokában lévő okirat alátámasztja, hogy Becker nem kevesebb mint 12 451 részvényt adott el, amelyek a bank anyavállalatához, az SVB Financial Group-hoz köthetőek.

Greg Becker, aki három évtizeddel ezelőtt csatlakozott a Silicon Valley Bank csapatához mint hitelügyintéző, 2011-ben lett a pénzintézet vezérigazgatója.

Becker az értékesítést egy január 26-án benyújtott kereskedési terv szerint valósította meg. Ezt követően, körülbelül egy hónappal később, a cégcsoport arról tájékoztatta a részvényeseit, hogy a közelmúltban elszenvedett veszteségeinek orvoslására 2 milliárd dollárnyi tőkére van szüksége. Az SVB azon megkeresésre, hogy Becker tudott-e a bank tőkeemelésre irányuló törekvéseiről, nem reagált.

Az SVB bukása kész káoszt okozott

Az aggasztó hír bejelentése valóságos lavinát indított el. A bank részvényeinek árfolyama 60%-kal visszaesett, ami 9,4 milliárd dollárral csökkentette piaci értékét s nem meglepő módon komoly aggodalmat ébresztett a részvényesek és befektetők körében.

Kötelezettségei kiegyenlítése okán a vállalat pénzzé tette államkötvényeit is, azonban ez nem fedezte az 1,8 millárd dolláros költségvetési hiányt. A kaliforniai szabályozó szervek elrendelték a bank bezárását és a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) vette át a betétei felett az irányítást.

Az állam szerv, ami 250 000 dollárig fedezi a betéteket csőd esetén, hivatalos közleményében azt nyilatkozta, hogy március 13-án, azaz hétfőn, a károsultak hozzáférést kapnak pénzeszközeikhez.

Az SVB hozzávetőlegesen 209 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkezett 2022 december 31-én, amiből nagyjából 175,4 milliárd dollár volt letétbe helyezve. Fény derült azonban arra is, hogy a szóban forgó 175 milliárd dollárnyi bankbetét közel 89%-a nem volt bebiztosítva.

Az FDIC igyekszik a lehető leghatékonyabban kártalanítani a krach áldozatait. A biztosítatlan betétesek is számíthatnak kifizetésekre, főként azután, hogy az SVB tulajdonában álló eszközöket áruba bocsátják.

A Silicon Valley Bank összeomlása mindössze 2 nap leforgása alatt több mint 100 milliárd dollárral redukálta az amerikai bankok piaci értékét amellett, hogy teljes felfordulást okozott a piacon. Kis híján magával rántotta a Circle-t is, de a technológiai vállalat megnyugtatta ügyfeleit, hogy nincs okuk aggodalomra.