A félelem ereje: mely országok hiszik, hogy lesz III. világháború?

A világjárvány, a féktelen infláció, a világgazdaság gyengélkedése és a geopolitikai viszályok után nem meglepő, hogy az emberek elég pesszimisták a jövőt illetően.

Ennek ellenére az Ipsos nemrégiben végzett felmérésének eredményei elég megdöbbentőek. Amint arról Nick Routley, a Visual Capitalist munkatársa beszámol, a felmérésben résztvevő 33 országban a válaszadók többsége úgy vélte, hogy az elkövetkező években az első és második világháborúhoz hasonló méretű világháború fog kitörni a globális szuperhatalmak között.

Vessünk egy pillantásra arra, hogy a különböző országok hogyan vélekednek egy közelgő globális konfliktus lehetőségéről:

Japán volt a legkevésbé biztos a közelgő globális konfliktusban – ezt a véleményt szinte biztosan az ország második világháborús történelmi tapasztalatai alakították.

Ausztrália volt a legbiztosabb a háború kitörésében. Az ország egyedülálló kapcsolatban áll az ázsiai és a nyugati országokkal, így a nagyhatalmak közötti geopolitikai feszültségek nagyobb visszhangra találhatnak a kenguruk földjén.

A félelem ereje

Tekintettel arra, hogy a közösségi médiában megosztott történetek milyen negatív hangvételűek, könnyen érthető, hogy az emberek miért alakítottak ki ilyen borús jövőképet. De nemcsak a különböző platformokon terjedő sztorik miatt pesszimisták az emberek. A politikusok sejtelmes és sokszor fenyegető megjegyzései is hozzájárultak ahhoz, hogy az állampolgárok egyre inkább aggódnak a jövőt illetően.

A világ országai folyamatosan növelik a katonai kiadásokat, amivel 30 ország lakosságának 64%-a egyetért. Sokan félnek és úgy vélik, hogy tekintettel a világban uralkodó veszélyekre, igenis szükség van több katonára és jobb eszközökre. A háborús Ukrajnán kívül India (84%) és Lengyelország (81%) támogatta a legjobban a katonai kiadások növelését.

Egy másik figyelemre méltó eredmény, hogy a megkérdezett országok lakosságának 85%-a úgy véli, hogy új nemzetközi megállapodásokra és intézményekre van szüksége a mai világ előtt álló kihívások kezeléséhez, és hogy a világhatalmak valószínűleg nem fogják tiszteletben tartani a nemzetközi testületek által kötött korábbi egyezményeket. Ezek az eredmények azért jelentősek, mert az országok közötti együttműködés felbomlásával a háború kitörésének valószínűsége nő.