A francia elnök szerint a videójátékok miatt vannak lázongások

Nehéz szavakat találni arra, ami napjainkban történik Franciaországban. Egy 17 éves muszlim fiatal, bizonyos Nahel M rendőrök általi lelövése napokon át tartó lázongást és erőszakhullámot váltott ki az országban. Csak szombatról-vasárnapra virradóra legalább 56 embert vettek őrizetbe Marseille városában, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Több tízezer rendőrt vezényeltek az utcákra a leginkább érintett városokban, sok ezer embert vettek őrizetbe, ahogy a tüntetők boltokat fosztottak ki és embereket támadtak meg. Mindenesetre a hivatalos álláspont szerint az erős rendőri jelenlét és a lakosság körében tapasztalható növekvő ellenérzés az erőszakhullám elhalásához vezethet rövidesen.

A francia elnök nem biztos, hogy látja a mélyen meghúzódó feszültségeket

Az is látható, hogy már rég nem Nahel M ügyéről van csak szó, hanem jóval mélyebben gyökerező problémák törtek a felszínre. Emmanuel Macron francia elnök viszont úgy gondolja, hogy a közösségi média is jelentős részben oka annak, hogy idáig jutottak az események. Arra kérte a nagy technóriásokat, hogy a legdurvább tartalmakat töröljék a lázongáshoz kapcsolódóan. Ahogy Macron elmondta, a “Snapchat, a TikTok és több más platform is arra szolgál, hogy itt szervezzék meg a tüntetéseket. “És az is látható, hogy sok fiatal az őket megmérgező videójátékokat játssza a valóságban is” – tette hozzá. Ez mondjuk bevált recept a világ legnagyobb részén, ha probléma van, biztosan a technológia okozza.

Hiszen TikTokon szervezték a nagy francia forradalmat is 1789-ben. Mert könnyedén lehet, hogy a mostani tüntetéssorozatban a megmozdulásokat ilyen platformokon szervezik. De ezen platformok felszámolása egyben még erősebb kontrollt biztosítana a hatalmon lévők számára. Elég megnézni, hogy mi történik Kínában vagy Oroszországban. Azt is érdemes kiemelni, hogy Macron a szülők szerepét is megemlítette a történetben. Hiszen elmondása szerint a letartóztatottak nagy része “fiatal vagy nagyon fiatal” és “nem az állam feladata [szülőnek] lenni”.