A francia szabályozó konzultációja szerint a defi a nyilvános blokkláncra való

A francia pénzügyi szabályozó, az Autorité de contrôle prudentiel (ACPR) közzétette nem régi konzultációjának eredményeit. Ebben a decentralizált pénzügyek (defi) szabályozásait érintő nyilvános visszajelzések találhatók.

„Piaci szereplők széles skálája vett részt [a konzultációban]: hagyományos pénzügyintézetek, tanácsadó és auditáló cégek, akárcsak a kripto- és defi-ökoszisztémák képviselői, beleértve a szektor néhány vezető szereplőjét” – derül ki a jelentésből.

Nem túl pontos a defi kifejezés a francia szabályozó szerint

A jelentés szerint a francia szabályozó a felmérést követően már jobban átlátja a defi technikai aspektusait.

„Technikai szinten a nyilvános konzultáció segített az ACPR-nek megerősíteni és finomítani a fő defi-mechanizmusok értelmezését.”

Kiemelték, a válaszadók többsége továbbra is amellett érvel, hogy a defi-tevékenységek nyilvános blokkláncokon folyjanak. Eközben további biztonsági megoldásokat sürgetnek.

„A válaszadók felismerték, hogy szükség van ezen infrastruktúrák ellenálló képességének fejlesztésére.”

Kapcsolódó cikkünk: Mehet a határokon átnyúló kereskedelem a DeFi segítségével

A francia ACPR ezenfelül azt állítja, hogy létezik egy pontosabb kifejezés is azokra a tevékenységekre, amelyeket jelenleg „defi” név alatt határoznak meg.

„A konzultáció résztvevői kiemelték a centralizáció elemeinek strukturális jelenlétét a defi-protokollok működésében. Az ACPR éppen ezért úgy véli, hogy a »közvetítők nélküli« pénzügyek (disintermediated finance, a szerk.) egy jóval pontosabb megnevezés, mint a »decentralizált« pénzügyek.”

A legutóbbi defi-exploitok aggodalomra adnak okot

A defi-jal kapcsolatban többen is aggályokat fogalmaztak meg a növekvő számú hackertámadások és exploitok miatt.

Szeptember 25-én több hírportál is beszámolt arról a sebezhetőségről, amely a Mixin Network blokkláncát érintette. A hackerek szeptember 23-án a protokoll felhőszolgáltatójának adatbázisát támadták meg. A behatolás során nagyjából 200 millió dolláros kárt okoztak. A Mixin Network – állítása szerint – már felvette a kapcsolatot a Goggle-lel és a SlowMist blokkláncbiztonsági vállalattal, hogy segítsenek nekik a nyomozásban.

Néhány héttel a jelentős támadás előtt a Balancer defi-protokoll szintén hackerek áldozata lett. A PeckShield blokkláncbiztonsági cég feltárta, hogy a támadás során 238 ezer dollárnyi kriptoeszköznek veszett nyoma.

Másrészt viszont az olasz jegybank olyan jelentést adott ki, amelyben a defi számos előnyére hívják fel a figyelmet. Ilyen például az okosszerződések automatizmusa, valamint az átláthatóság. A jelentésben azonban hangsúlyozzák, hogy a defi jelenleg korlátozott gyakorlati felhasználással bír.