A franciáknál érik az új kriptovaluta szabályozás

Gabriel Attal Franciaország miniszterelnöke által bevezetett új adórendszer a kriptovalutákat érintheti.

Új jövedelemadó érkezik Franciaország állampolgárainak

Gabriel Attal, Franciaország miniszterelnöke bejelentette, hogy potenciálisan új adót vetnek ki a jövedelemre. Egyelőre azonban még nem világos, hogy ez a kriptovalutákra is vonatkozik-e.

Franciaország miniszterelnöke bejelentette az Országgyűlés egyik csoportjának, hogy júniusig új javaslatot kíván benyújtani a jövedelmek megadóztatására. A cél az ország hiányának csökkentése. Még nem világos, hogy az új adózás a kriptoszektorból származó bevételeket is érinti-e.

Az új törvénytervezet érinti az életbiztosításokat és a takarékszámlákat is.

Franciaországban ezért most nyilvánvalóan mindenki azon aggódik, hogy megértse, mely kategóriákat érinti a leginkább az új adózás bevezetése. És hogy érintettek-e a kriptovaluta tulajdonosok és kereskedők is.

Az egyik helyi média csatorna, a BFM TV ahogy boncolgatta az ügyet, egyenesen magától a miniszterelnöktől Attaltól kapott megerősítést a Twitteren, hogy az adózás egyelőre nem érinti a magánszemélyeket:

„Gabriel Attal biztosított mindenkit, hogy a magánszemélyeket nem érinti az új jövedelem típusú adó” – szerepel a médium X bejegyzésében.

Új kriptovaluta adózás is jöhet?

Attal új javaslata a jövedelmek megadóztatására (amely esetleg a kriptovaluta jövedelmeket is érintené) az ország hiányának csökkentését célozza. E tekintetben úgy tűnik, hogy a francia kormány célja, hogy 2027-re a GDP 3 százalékára csökkentse a hiányt a 2023-as 5,5 százalék helyett.

Egyébként Franciaországban már létezik kriptovaluta adózás. A gyakorlatban Franciaországban a digitális eszközök, például a Bitcoin vagy más kriptovaluták eladásából származó tőkenyereség ipari és kereskedelmi nyereségként (BIC) adózik.

Az eseti, azaz magánszemélyek által termelt tőkenyereség tekintetében Franciaországban a 2019. évi pénzügyi törvény 41. cikkelyét követik:

A TUF 150 VH bis cikke szerint a pénzügyi év során összességében keletkezett tőkenyereség csak akkor adóköteles, ha az összértékesítés meghaladja a 305 eurót. Ez azonban olyan alacsony küszöb, hogy gyakorlatilag minden tőkenyereség adóköteles – áll a szakértők elemzésében.

Az AMF felmérése a kriptovaluták elfogadottságáról Franciaországban

2023 végén az Autorité des Marchés Financiers (AMF) felmérést végzett, amely feltárta, hogy Franciaországban a felnőttek 9%-a vesz részt aktívan a kriptovaluta befektetésekben.

A felmérésben több mint ezer lakossági befektetőt vontak be, ami azt mutatta, hogy a kriptoszektor jellegzetes trendje a fiatalok körében erősebb. A francia felnőttek 24%-a fektetett be különféle digitális pénzügyi eszközökbe.

Ez a tendencia a befektetési preferenciák generációváltását jelzi. Egyértelmű az elmozdulás a digitális pénzügyi megoldások felé. A digitális befektetők átlagéletkora 36 év, de jelentősen képviseletette magát a 35 év alatti korosztály is.