A gazdag amerikaiak második útlevéllel akarnak menekülni hazájukból

Azon amerikaiak száma, akik rendelkeznek második útlevéllel, az elmúlt 3 év leforgása alatt a triplájára nőtt. Ez a jelenleg fennálló gazdasági és politikai helyzetet is remekül definiálja. A felső tízezer megkezdte magánútleveleinek felhalmozását, ami a B-tervet jelenti saját és családjaik számára. 

Számszerűleg 300%-kal nőtt az olyan amerikaiak száma, akik hivatalos tartózkodási hellyel vagy állampolgársággal rendelkeznek egy külföldi országban. A Yahoo News beszámolója alapján ez legfőképp a milliárdosokra, a magánvállalkozókra és a hírességekre jellemző. Ezáltal szeretnék bebiztosítani, hogy könnyen el tudják hagyni az országot, ha a tényállás rosszabbra fordul.

A második útlevelet birtokló dúsgazdagokat jelen pillanatban leginkább a koronavírus-járvány, a politikai zűrzavar és a klímaváltozás aggasztja.

Az útlevél az új luxuscikk amerikaiak második útlevéllel

Kapóra jön, hogy rengeteg ország kínál fel számukra ún. “arany útleveleket” és vízumokat. Ezek az okmányok azonban csak az ország területén befektetni kívánó külföldieknek teszik lehetővé az állampolgárság megszerzését. Példának okáért, Máltán egy olyan rendelet van érvényben, amely állampolgárságot biztosít az 1,1 millió dollár értékben beruházó személyeknek. Ausztriában kicsit magasabb a léc, ott 9,5 millió dollár a beugró.

 

A Latitude Residency & Citizenship vállalat készséggel nyújt útmutatást az óriási vagyonnal rendelkező egyéneknek a jelentkezési folyamat során. A szóban forgó cég adatai szolgáltak a jelentés alapjául, illetve a Henley & Partners is megerősítette a feltevéseket. Továbbá, azt is nyilvánosságra hozták, hogy 2019 és 2021 között az amerikai polgárok körében 327%-kal nőtt meg az értékesítések száma.

„A szigorú lezárások idején volt egy pont, amikor a csak amerikai útlevelet birtoklók nem léphettek be Európába. Véleményem szerint ez ébresztette rá a kiváltképp tehetőseket, hogy helyzetük sokkal labilisebb, mint az gondolták”, nyilatkozta egy alkalmazott.

Ezzedeen Soleiman, a Latitude egyik ügyvezető partnere, hozzátette: „mi ezekre a tervezetekre biztosítási szerződésekként tekintünk. Több milliárdos is felkeresett minket azzal, hogy egy klímakatasztrófa vagy világjárváy esetén hol a legjobb lakni.”

Vajon úgy képzelik a dúsgazdag amerikaiak, hogy egy második útlevéllel megmenekülnek egy egész világot érintő klímaválság vagy pandémia elől? Kiváló példája ez annak, hogy a pénz nem mindig egyenlő az intelligenciával.