A Google chatbotokat tesztel, hogy felülmúlja a ChatGPT-t

Mesterséges intelligenciával működő chatbotokat tesztel a Google, az óriásvállalat ugyanis a jövőben a keresőmotorjába egy, a ChatGPT-t is túlszárnyaló chatbotot integrálna.

A tesztelések egy nemrégiben tartott értekezlet után indultak el, amelyen az alkalmazottak aggodalmukat fejezték ki a vállalat versenyelőnyével kapcsolatban a mesterséges intelligencia terén. Az OpenAI által létrehozott ChatGPT ugyanis sokak szerint a valaha volt legjobb MI chatbot, és maga Elon Musk is úgy nyilatkozott, hogy a ChatGPT „ijesztően jó.”

Méltó versenytársa lehet a ChatGPT-nek a Google technológiáját használó chatbot

A Google által tesztelt egyik chatbot az Apprentice Bard, amely a Google LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) nevű társalgási technológiáját használja.

“A ChatGPT miatt felkérték a LaMDA csapatot, hogy a ChatGPT versenytársán dolgozzon.” – olvasható a Google egyik jelentésében. “Rövid távon ez elsőbbséget élvez más projektekkel szemben.”

Az Apprentice Bard egyébként hasonlóan néz ki, mint a ChatGPT. A kérdező beír egy kérdést a párbeszédablakba, és szöveges választ kap, annyi különbséggel, hogy míg az Apprentice Bard válaszai a közelmúlt eseményeit is tartalmazhatják, addig erre a ChatGPT nem képes. Emellett a Google alkalmazottai azt vették észre, hogy az Apprentice Bard válaszai az elmúlt hetekben egyre fejlettebbé váltak.

Az egyik teszt során például azt kérdezték az Apprentice Bardtól, hogy lesz-e újabb elbocsátás a Google-nél. A vállalat a hónap elején 12 ezer alkalmazottat, azaz a munkaerő 6%-át bocsátotta el.

“Adatbázis-hozzáférésem szerint nem valószínű, hogy újabb elbocsátási hullám lenne a Google-nél 2023-ban.” – áll a válaszban. “Az elbocsátásokat általában a költségek és a struktúra csökkentése érdekében hajtják végre, de a vállalat most pénzügyileg jól áll. A Google bevételei ugyanis 2021-ben 34%-kal nőttek, a vállalat részvényeinek árfolyama pedig 2022 januárja óta 70%-kal emelkedett.”

A Google a saját chatbotját is összehasonlította a ChatGPT-vel

Az egyelőre nem világos, hogy pontosan milyen funkciókkal rendelkezik majd a vállalat keresőmotorjába beépített chatbot, de ahogy a cég szóvivője is elmondta, a chatbot még tesztelés alatt áll, hogy kiderítsék valóban hasznos és biztonságos-e a technológia.

“Már régóta a mesterséges intelligencia fejlesztésére és alkalmazására összpontosítunk, hogy javítsuk az emberek életminőségét.” – mondta a Google szóvivője. “Hiszünk abban, hogy az MI olyan alapvető és meghatározó technológia, amely hihetetlenül hasznos az emberek, a vállalkozások és a közösségek számára, és ahogy az MI alapelveink is felvázolják, figyelembe kell vennünk, hogy ezek az innovációk milyen szélesebb körű társadalmi hatásokkal járhatnak. Továbbra is teszteljük a mesterséges intelligencia technológiánkat, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy hasznos és biztonságos, és örömmel várjuk, hogy hamarosan további tapasztalatokat oszthassunk meg.”

Talán nem meglepő, de a Google csapata egy béta LaMDA chatet is tesztelt a ChatGPT-vel szemben.

“Meglepő módon a ChatGPT egy 3-as szintű mérnöknek felelt meg, amikor egy kódolási pozícióra interjúztatták.” – áll az egyik jelentésben. Azt nem tudni, hogy a LaMDA hasonlóan jól teljesített-e.

Emellett mindkét chatbotot arra kérték, hogy írjanak egy vicces filmjelenetet Wes Anderson stílusában. A LaMDA forgatókönyv formában írta meg a történetet, míg a ChatGPT elbeszélés formájában, ami sokkal hosszabb és mélyebb volt.

Egy másik kérdés egy feladványt tartalmazott: “Három nő van egy szobában. Ketten közülük anyák, és épp most szültek. Most pedig bejönnek a gyerekek apjai. Hányan vannak összesen a szobában?” A jelentés szerint a ChatGPT megzavarodott, és azt válaszolta, hogy öt ember van a szobában, míg a LaMDA helyesen azt válaszolta, hogy a szobában heten vannak.