Cenzúra a köbön: A Google korlátozza a Gemini chatbotjának válaszait

A Google megerősítette, hogy korlátozza a választásokkal kapcsolatos kérdések típusait, amelyeket a felhasználók feltehetnek a Gemini (MI) chatbotjának. Egy blogbejegyzés szerint a korlátozást Indiában vezették be, ahol áprilisban kezdődnek a választások. A cég célja, hogy elkerülje a mesterséges intelligencia technológiájával kapcsolatos további vitákat.

A Gemini a Google egyre népszerűbb chatbotja, amely a ChatGPT változata. Szöveges formában tud válaszolni a kérdésekre, és képes képeket is generálni.

A Google szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy a legújabb lépés a tavaly bejelentett, választásokkal kapcsolatos terveinek része.

Amint azt tavaly decemberben megosztottuk, a 2024-ben világszerte zajló számos választásra való felkészülés jegyében és óvatosságból korlátozzuk a választásokkal kapcsolatos lekérdezések típusait.

– mondták.

Idén világszerte választásokat tartanak, többek között az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Dél-Afrikában. Amikor a BBC kérdéseket tett fel a Gemininek a választásokkal kapcsolatban, az minden alkalommal a következőket válaszolta:

Még mindig tanulom, hogyan válaszoljak erre a kérdésre. Addig is próbálja meg a Google keresőt.

Amikor azonban több, az indiai politikára vonatkozó kérdést tettek fel a Gemininek, az részletesebb válaszokat adott az ország főbb pártjairól. A generatív MI fejlődése aggodalmat keltett a félretájékoztatással kapcsolatban, és világszerte arra késztette a kormányokat, hogy szabályozzák a technológiát. Az elmúlt hetekben India közölte a technológiai vállalatokkal, hogy a “megbízhatatlan” vagy tesztelés alatt álló MI-eszközök kiadása előtt a jóváhagyásukra lesz szükség. Februárban a Google bocsánatot kért, miután a nemrég elindított MI-val működő képgenerátora, olyan képet készített az amerikai alapító atyákról, amelyen – pontatlanul – egy fekete férfi szerepelt.

A Gemini, német katonákat is generált a második világháborúból – tévesen – egy fekete férfit és egy ázsiai nőt ábrázolva.