A gumiabroncsgyártó Michelin vezére komoly bajokra figyelmeztet

A csúcsvezető szerint a gumiabroncsgyártó vállalat felkészült arra, hogy olajjal és szénnel működtesse a gyárakat. Nesze neked környezetvédelem!

A franciaországi energiaigényes vállalatok jelenleg az Oroszországból érkező földgázszállítások további csökkenése esetén lehetséges áramkimaradásokra készülnek – mondta Florent Menegaux, a Michelin vezérigazgatója.

“Amit mi tettünk, az az, hogy átalakítottuk a kazánjainkat, így azok képesek lesznek olajjal is működni, és ha kell, akár szénre is átállhatunk” – mondta Menegaux egy dél-franciaországi üzleti és gazdasági konferencia alkalmával.

Az ország ipari nagyvállalatai a fennakadások elkerülése érdekében sürgették a vészhelyzeti tervek kidolgozását az orosz gázszállítások esetleges leállítására vonatkozó, egyes uniós vezetők által ismételten kiadott komor figyelmeztetések közepette.

“A cél az, hogy ne kelljen leállítani egy üzemet se, ha hiány lépne fel” – tette hozzá, és elmondta, hogy bár a gázszünetelés valószínű, az olaj továbbra is rendelkezésre állna alternatívaként.

Menegaux szerint általában napokba telik, amíg egy gyártósoron beindul a gumiabroncsgyártás, ezért létfontosságú a folyamatos energiaellátás fenntartása. Az európai nemzetek azóta szembesültek az orosz energia jelentős csökkenésével, hogy az EU szankciókat léptetett életbe Moszkva ellen.

Az orosz Gazprom nemrég felfüggesztette az Európába vezető Északi Áramlat-1 gázvezeték mindkét szakaszának működését a tervezett, 10 napig tartó karbantartásra. A gázáramlás már korábban is a kapacitás 40 százalékára csökkent működési problémák miatt, amelyeket az okozott, hogy a szankciók miatt nem sikerült időben visszaszállítani Kanadából egy karbantartott turbinát.

Oroszország leállította a gázszállításokat azokba az országokba, amelyek nem voltak hajlandók elfogadni a Moszkva által bevezetett “gázért rubelt” fizetési rendszert. Az érintett országok közé tartozik Finnország, Lengyelország, Bulgária, a dán Orsted, a holland GasTerra vállalat és a Shell energiaipari óriáscég németországi szerződései.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter múlt vasárnap azt mondta, hogy az ország felkészült az Oroszországból érkező gázszállítások teljes felfüggesztésére, hozzátéve, hogy az első védelmi vonal a háztartások és a vállalkozások számára az energiafogyasztás csökkentése. Azt is elmondta, hogy Párizs vállalatonként is megvizsgálja, hogy szükség esetén mely cégeket lehet arra kényszeríteni, hogy az energiatakarékosság érdekében csökkentsék a termelést.