A harmadik világháború már elkezdődött – indiai elemzők szerint

Egy Újdelhiben működő kutatóközpont elnöke szerint a harmadik világháború már javában tart. Az elnök szerint valószínű a BRICS gazdasági csoport (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) és a Sanghaj-i Együttműködési Szervezet (SCO) összeolvadása. “Egy összevont, egységes szervezet tisztább, erősebb és nagy befolyású tényezővé válhat” – jósolja.

A harmadik világháború és a BRICS-SCO fúzió – indiai elemzők véleménye

Robinder Sachdev, az Újdelhiben székelő Imagindia Institute think tank és kutatóközpont elnöke a harmadik világháborúval és a BRICS gazdasági csoport és a Sanghaj-i Együttműködési Szervezet (SCO) esetleges egyesülésével kapcsolatos prognózisait osztotta meg. A BRICS országok Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika. Míg az SCO tagjai Kína, India, Irán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Pakisztán, Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán.

“Mint tudjuk, a BRICS-et és az SCO-t eredetileg Kína és Oroszország alapította, és mindkét szervezet számos, nagyszabású célja azonos. Elengedhetetlen, hogy a két szervezetnek jövőbeni tervei nagymértékben különbözzenek egymástól. Számtalanszor hangoztattam már, hogy itt az idő, hogy a SCO és a BRICS összevonását komolyan fontolóra vegyék” – mondta az indiai szakértő a Tass orosz hírügynökségnek pénteken. Hozzáfűzte:

Egy egységesített szervezet sokkal tisztább, erősebb lesz és jelentős pólussá válik… Majd látni fogjuk, hogy ez miként alakul az elkövetkező 5 évben.

Sachdev a BRICS gazdasági csoport aktuális globális helyzetére utalva hangsúlyozta, hogy “a BRICS-nek meg kell találnia a saját pozícióját és módszerét ahhoz, hogy legalább olyan hatékony legyen, mint a többi nemzetközi szervezet.”

Elmagyarázta: “Ha a BRICS országok hatékonyan működnek együtt egy közös napirend érdekében, a BRICS-nek fontos szerepe lehet. Ha a BRICS erős szervezetté válik, fontos szerepet játszhat a 21. századi új világmátrix kiépítésében.”

A think tank elnöke úgy gondolja, hogy a harmadik világháború már elkezdődött és kijelentette:

Úgy vélem, hogy a harmadik világháború, vagyis a 21. század első világháborúja már folyamatban van.

“Az éghajlati és gazdasági kihívások mellett, amelyekkel mind az északi, mind a déli országoknak szembe kell nézniük, rendkívül fontos az erős és pártatlan nemzetközi intézmények szerepe az új világmátrix kialakításában. Az ENSZ irányítása megkérdőjelezhető. Néhány intézmények tétlenek, míg mások egyoldalúan cselekszenek ebben a háborúban” – mondta.