A harmadik világháború már tényleg az űrben fog zajlani?

Nagy-Britannia legnagyobb fegyvergyártója, a BAE Systems véglegesíti az amerikai űrtechnológiai titán, a Ball Aerospace megvásárlását 5,55 milliárd dollárért, ami sokat elmond a hadviselés vélt jövőjéről.

A BAE augusztus végén jelentette be a Ball Aerospace felvásárlására vonatkozó terveit. A legnagyobb védelmi vállalat ügylete arra enged következtetni, hogy az űr lesz a jövő háborúinak következő domináns hadszíntere. Az elmúlt évtizedben szakértők arra figyelmeztettek, hogy ahogy a magáncégek és a kormányok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a világűrre, úgy nő annak a valószínűsége, hogy az űrben jelentős konfliktus alakul ki.

Válaszul a védelmi vállalatok és a nemzetek sietősen fejlesztik az infrastruktúrát és a technológiákat, hogy javítsák a világűrön kívüli harci képességeket.

Az Egyesült Államok 2019-ben létrehozta az amerikai űrhadsereget, a világ első független katonai ágát, amely a világűrben végrehajtott műveletek és az űrhadviselés végrehajtására szakosodott. Ugyanebben az évben a NATO bejelentette a “Londoni Nyilatkozatot”, amely hivatalosan is az ötödik műveleti területnek nyilvánította az űrt a levegő, a szárazföld, a tenger és a kibertér mellett.

A 2021-es brüsszeli csúcstalálkozón a NATO vezetői tovább erősítették a narratívát miszerint az “űrbe, az űrből vagy az űrben történő támadások” megfelelhetnek a kormányközi katonai szövetség 5. cikke szerinti kölcsönös védelmi záradékra való hivatkozás kritériumainak. Az Egyesült Államok és szövetségesei azt állítják, hogy az űrvédelemre fordított fokozott figyelem Oroszország és Kína űrbázisú fegyverek kiterjesztett fejlesztésével függ össze.

Oroszország 2021-ben kipróbált egy rakétát, amely megsemmisítette az egyik leszerelt műholdját. A teszt több mint 1500 darab űrszemetet hozott létre, és az Egyesült Államok elítélte, mivel “szándékosan semmibe veszi az űrterület biztonságát, védelmét, stabilitását és hosszú távú fenntarthatóságát minden nemzet számára”.

“Oroszország olyan képességeket fejleszt és telepít, amelyekkel aktívan megtagadja az Egyesült Államok, szövetségesei és partnerei hozzáférését és használatát az űrhöz” – mondta James Dickinson, az amerikai űrparancsnokság parancsnoka, az amerikai hadsereg tábornoka egy nyilatkozatban. “Oroszország tesztjei világosan bizonyítják, hogy továbbra is olyan űrellenes fegyverrendszerek kifejlesztésére törekszik, amelyek aláássák a stratégiai stabilitást, és fenyegetést jelentenek minden nemzetre”.

Kína májusban tesztelte titkos űrrepülőgépét, amelyet “újrafelhasználható kísérleti űrhajónak” neveztek el. Az űrrepülőgépet egy másodlagos objektum elengedésével és követésével figyelték meg egy kéthónapos tesztrepülés során az alacsony Föld körüli pályán. A titokzatos objektumról kevés részletet hoztak nyilvánosságra, csak annyit, hogy “képes volt adásokat sugározni”.

A BlackSky Technology Inc. független, valós idejű térinformatikai hírszerzéssel foglalkozó független szolgáltató által a közelmúltban rögzített műholdfelvételek állítólag egy új, Kína által kifejlesztett fegyvert mutattak ki. A szakértők szerint a közvetlen energiájú fegyvert (DEW) valószínűleg a külföldi műholdak elleni kiber- vagy elektronikai hadviselésre szánják.

A földi élet megváltozhat, hiába nem látjuk saját szemünkkel a háború borzalmait

A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) úgy jellemezte Kína és Oroszország gyors űrfegyver-fejlesztését, hogy az “kihívást jelent a világrend számára, amely a II. világháború vége óta fennállt és biztosította a békét”.

Védelmi tisztviselők szerint az űrben zajló háború semmihez sem hasonlítható, amit eddig láttunk, és pusztító következményekkel járhat a földi életre nézve. A globális műholdak elleni támadások kiiktathatnák a GPS-rendszereket, a banki rendszereket, az elektromos hálózatokat, a kommunikációs hálózatokat és megzavarhatnák a katonai műveleteket.

“Nem akarok drámai lenni” – mondta Nina Armagno altábornagy, az amerikai űrerők vezérkari igazgatója az Ausztrál Stratégiai Politikai Intézet 2022-es konferenciáján. “Hogyan néz ki a háború az űrben? Valószínűleg szabad szemmel nem fogjuk látni, de a következményeit biztosan érezni fogjuk az első pillanatától kezdve”.

Amikor egy űrháború esetleges hatásairól kérdezték, Armagno altábornagy azt mondta: “Az élet, ahogyan ismerjük, már nem lenne ugyanolyan.”