A JPMorgant vesztegetés és pénzmosás gyanújával vizsgálják Brazíliában

A JPMorgan amerikai bankóriást vesztegetés és pénzmosás gyanújával vizsgálják a brazil hatóságok egy 2011-ben a Petrobras olajcéggel kötött üzlet miatt, jelentette a Reuters.

Jelenleg csak vizsgálódás zajlik, hivatalos vádat nem emeltek még a JPMorgan ellen

A brazil hatóságok 300 ezer hordónyi Petrobras fűtőolaj vásárlása miatt vizsgálják a JPMorgan amerikai befektetési bank csoportot, mely a vádak szerint mesterségesen alacsony árakon vásárolhatta meg az árut. A tranzakció 2011-ben jött létre, a Reutershez eljuttatott dokumentumok szerint pedig megvesztegetés és pénzmosás gyanúja is felmerült az ügylettel kapcsolatban. A hatóságok vizsgálják, hogy az ügy egyszeri eset volt-e vagy egy nagyobb terv részeként jött létre.

A dokumentumok között a pénzmosásban résztvevők email üzenetei, tanúvallomások és banki kivonatok is találhatók. Az egyik tanúvallomás szerint két olajszállítmányt is eladtak a JPMorgan számára, így több jel is arra mutathat, hogy nem egyedüli alkalomról volt szó.

Az esetre egy nagyobb nyomozás keretében derült fény. A brazil hatóságok az elmúlt évek árukereskedelmi visszaélései után vizsgálódnak már egy ideje, de a JPMorgan az eddigi legnagyobb név lehet az ügyben.

A vizsgálódás során eddig hivatalos vádat nem emeltek a JPMorgan ellen, és lehetséges, hogy erre nem is fog sor kerülni.

Korábban már amerikai és a brazil hatóságok is vizsgálódtak a Petrobras kereskedők megvesztegetésének ügyében. Állítások szerint 2018-ig csaknem egy évtizeden keresztül fogadtak el kenőpénzt mesterségesen megnövelt vagy éppen lecsökkentett árú üzemanyagok eladásáért.

JPMorgan

A franciák adócsalás segítése miatt vizsgálták a bankóriást

A JPMorgan háza táján azonban nem ez az egyetlen problémás ügy mostanában. A francia ügyészséggel csaknem 30 milliós megegyezéssel zárult az adócsalással foglalkozó ügyük. Az állítólagos csalás a Wendel Group befektetési csoport miatt merült fel. Itt a JPMorgan a vádak szerint a vezetőség 11 tagjának biztosított finanszírozást annak érdekében, hogy minimalizálni tudják a részvényárfolyam-nyereségből fakadó adókötelezettségük összegét. A jelentések szerint a Wendel vezetősége csaknem 300 millió eurót csalhatott el a francia adóhatóságtól.

„Örülünk, hogy végre véget ér az ügy, amely egyetlen, az ügyfeleink által hozott 2007-es tranzakcióval foglalkozott. Bár nem biztosítottunk adótanácsadást akkor, mégis teljes mértékben együttműködtünk a vizsgálódással, és továbbra is úgy gondoljuk, hogy a francia törvényeknek megfelelően jártunk el,” írta a francia ügyről egy hivatalos közlemény keretében a JPMorgan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük