A karbonkredit lenne az új bitcoin?

A karbonkreditek piaca időről időre izgalmas téma a befektetők körében, és úgy tűnik, hogy most újra felfelé trendel a piac. De hogyan kapcsolódhat a hagyományos energia-kereskedelem a kriptó és web3 világához?

A karbonkredit egy olyan pénzügyi eszköz, amely például a Kiotói Egyezményben és a Párizsi Megállapodásban megszabott szén-dioxid kibocsátási kvóták reális teljesíthetőségének érdekében lett létrehozva. A szén-dioxid-kibocsátási egységek (karbonkreditek) egy tonna szén-dioxid, vagy azzal egyenértékű károsanyag kibocsátására vonatkozó tanúsítványként szolgálnak. Azok a vállalkozások, amelyek képesek csökkenteni a szén-dioxid kibocsátásukat, eladhatják az extra kibocsátási jogaikat más cégeknek, akik nem tudják az előírt szint alá csökkenteni a kibocsátásukat.

Ez a kiegyenlítő mechanizmus számos céget sarkall arra, hogy az üzleti működésében fontos szerepet játsszon az extra kvóta eladása, míg természetesen azok a szereplők, amelyek kénytelenek a piacról megvenni a karbonkrediteket tevékenységük fenntartása érdekében, szintén érdekeltté válnak a zöldebb megoldások alkalmazásában, és károsanyag kibocsátásuk folyamatos csökkentésében.

Bár a proof-of-work bányászat (ezt a protokollt használják a bitcoin előállításához is) miatt a blokklánc iparágat rendkívül energiaigényes és környezetileg káros dolognak szokás tartani, az elmúlt években számos zöld fókuszú web3 megoldás jelent meg a piacon. A web3 mögöttes technológiái forradalmasíthatják a fenntartható energiapiacok jövőjét a blokklánc-alapú peer-to-peer energiakereskedelmi platformok, és a karbonkredit ellentételezési piacai révén.

Hatékonyabb szén-dioxid kvóta kereskedelem a blokklánc technológia egyszerűségének köszönhetően

Azzal, hogy a blokklánc átlátható, biztonságos és decentralizált platformot kínál, tökéletes terepet ad a vállalatok számára a karbonkredit tranzakciók határon átnyúló precíz elszámolására. Ahogy a megújuló energiaforrások egyre inkább integrálódnak a központi ellátási rendszerekbe, úgy válik egyre egyértelműbbé, hogy a blokklánc is integratív szerepet fog betölteni ebben a nagyon sokszereplős elszámolási folyamatban.

Ennek az integrációnak egy jelentős mérföldköve az Energy Web Foundation (EWF) és a Vodafone közötti partnerség: a két intézmény 2020-ban indított el egy blokklánc-alapú energiamenedzsment rendszert, hogy javítsák a megújuló és az elosztott energiaforrások integrálását az elektromos hálózatokba. A rendszer kihasználja az IoT és a blokklánc adta előnyöket, így optimalizálva az energiapiacot, miközben nagy lépést tesz a fenntarthatóbb jövő érdekében is.

A blokklánc-alapú decentralizált karbonkredit-nyilvántartások átlátható, és hatékony adminisztrációt és kereskedést biztosítanak a tanusítványokkal. A világon elsőként a Powerledger hozott létre blokklánc alapú megújuló-energia kereskedési platformot, mely lehetővé teszi a fogyasztók és a termelők számára, hogy minden hálózaton kívül termelt kilowattot nyomon kövessenek, és optimalizálják a tranzakciókat. A Powerledger ezzel egyidejűleg megbízható és biztonságos platformot is biztosít a karbonkredit tranzakciók lebonyolításához.

Peer-to-peer energiakereskedelem a blokkláncon

A peer-to-peer energiakereskedelem lehet a következő, amit a blokklánc technológia forradalmasít: megváltoztathatja például a napenergia kereskedelmét a szomszédok, vállalkozások és az üzleti entitások között. Azáltal, hogy lehetővé teszik a közvetlen energiakereskedelmet, ezek a platformok segítenek hatékonyabban felhasználni és elszámolni a megtermelt erőforrásokat. Szintén fontos lépés, hogy nemrég a Veridium környezetvédelmi startup és az IBM közösen kezdtek egy új projektbe, aminek célja, hogy karbonkredit-alapú kriptodeviza tokeneket hozzanak létre.

A web3 iparág mostanra innovatív módszereket és üzleti modelleket fejlesztett ki az éghajlatváltozással és megújuló energiával kapcsolatos projektek, illetve a szén-dioxid kibocsátást korlátozó erőfeszítések támogatására. A problémára vonzó megoldás karbonkredit-piac digitalizálása és a közvetítők kizárása. A piac átláthatóságának javítása azt is biztosíthatja, hogy a környezetvédelmi befektetések valóban fenntartható kezdeményezéseket támogassanak.