Bitcoin és a társadalmi problémák: miben lehet a segítségünkre a BTC?

Azt már a legelején leszögezhetjük: A Bitcoin egy olyan társadalmat hoz létre, mely jelentősen megkívánja a felelősségtudatot. De felvetődik a kérdés, vajon meddig terjed az ember felelőssége: csak önmagáért, vagy a környezetéért, esetleg a jövő nemzedékekért is felelősséget kell éreznie?

A Bitcoin nem egy politikai kiáltvány, főleg nem egy önfejlesztő könyv. A Bitcoin egy számítógépes protokoll, melyet egy adott funkció ellátására terveztek. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a Bitcoin valóban magyarázatot ad egy-két körülöttünk levő problémára, mivel egy globális rendetlenség közepette alakult meg. Ha minden rendben menne a világon, valószínűleg a Bitcoin sem létezne, mert nem lenne rá szükség – tehát pontosan azért létezik, mert semmi sincs rendben.

Minden más csak másodlagos

A világ elég komoly problémákkal néz szembe. Mivel pedig a társadalom az emberi elme elég összetett konstrukciója alapján működik, a mai világ gondja végső soron gondolkodásunk mélységében gyökerezik. Azok pedig, akik hajlandóak a dolgok mögé nézni, könnyen ráeszmélhetnek, hogy a Bitcoin egy egyszerű, de elég kényes megoldást nyújt: a világ jobbá tételéhez ugyanis a legfontosabb eszköz a személyes felelősségvállalás. Minden más csak másodlagos.

Valljuk be őszintén, biztosan sokunkban felmerült már a kérdés: milyen világ várna ránk, ha kormánytisztviselők milliói emberek milliárdjait irányítva nem lennének képesek felelősséget vállalni saját tetteikért? Természetesen minden „nagyot” utolér egy átlagember problémája is, így aztán sok szempontból elmondhatjuk, hogy olyan világban élünk, ahol vak vezet világtalant. De vajon a Bitcoin jelentheti a végső megoldást? Nem. A megoldás a személyes felelősségvállalásban rejlik. A Bitcoin egyszerűen csak ebbe az irányba igyekszik elmozdítani a társadalmat egy nagyon specifikus problémát taglalva, hiszen az kétségtelen, hogy a Bitcoin egy jobb pénzformát biztosít számunkra.

Nem minden úgy van, ahogy mondják…

Fontos megfigyelni továbbá a Bitcoin társadalomra vonatkozó előnyeit is, hogy meglássuk, milyen irányba fordítja azt. Az már nem vita tárgya, hogy a Bitcoin egyedülálló, vezető nélküli jellege szempontjából rendkívül kiemelkedő. Valljuk be, nehezen tudnánk bármi mást mondani, mely a Bitcoinhoz hasonlóan széles körben elterjedt, a kormányzás szempontjából teljesen független, és kapitalizáció terén meghaladja az 1 billió dollárt is…

A Bitcoin már lényegesen megváltoztatta a pénzhez való hozzáállásunkat. Közvetett módon azonban sokkal több mindent fog megváltoztatni, hiszen már bebizonyította, hogy a decentralizált irányítás egy globális hálózaton keresztül akadály nélkül kivitelezhető. Mindebből pedig számos előny származik, és meglehet, hogy a jövőben egy méltányosabb, átláthatóbb, hatékonyabb és ellenállóbb társadalmi kormányzást fog létrehozni.

A demokrácia ideálja kétségkívül nemes cél, de a liberális, nyugati demokratikus társadalmak eltorzulása, az államok adósságspirálba keveredése, valamint Kínához hasonló autoriterebb államok hatalomra kerülése rámutat a tényre, hogy a megélhetés szempontjából elengedhetetlen személyes felelősségtudatunk erős alapja. A megoldás tehát önmagában nem maga a Bitcoin. A Bitcoin nem nyújtja tárcán a lehetőséget és a megoldást, csak a megmutatja a járható utat. Azok számára áll rendelkezésre, akik készek közelebbről vizsgálni a dolgokat, hiszen a megfelelő eszközök ismeretében az emberek irányíthatják magukat, és képesek lehetnek jobb eredményeket elérni.

Ház építésekor az alapokkal kezdünk, nem pedig a tetővel. Mi hitetni el tehát velünk, hogy a társadalmat ily módon, fentről kell felépíteni és irányítani? Az emberek többsége azt feltételezi, hogy az önirányítás káoszt eredményez, mivel a történelem során soha nem volt igazán szabad, önálló társadalom. Bár az ötlet nem újkeletű, a Bitcoin lehet a konkrét példa arra, hogyan nézne ki egy ilyesfajta, független populáció.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük