A kínai állami média blokkolná Trump elnök Twitterét

Mint az köztudott a Twittert Kínában betiltották az átlag ember számára. De a kínai tisztviselők és a média munkatársai előszeretettel használják arra, hogy a nyugat politikusok fiókjainak cenzúrázását kérjék. Úgy tűnik, hogy a pekingi tisztviselők vidáman számolják vissza a napokat Trump elnök pályafutásának végéig abban bízva, hogy Biden elnökkel valamivel jobb kapcsolatot tudnak majd ápolni. Ha azt gondolnánk, hogy a kínaiak örömtánca Trump bukása miatt csak egy kitaláció, most már bizonyíték is van rá, mennyire várja a kínai államvezetés, hogy Donald Trump elhagyja a Fehér Házat.

A Twitter Kínában nem működik csakúgy, mint a többi amerikai közösségi média platform. Ettől függetlenül a pekingi tisztviselők szabadon használják azt üzenetküldésre és tweetelésre a világ minden részén.

Pompeo és Trump bukásának örvendeznek a kínaiak

Chen Weihua, a China Daily európai irodájának vezetője – a China Daily a Kínai Kommunista Párt (KKP) angol nyelvű újságja – vasárnap egy tweetet posztolt, amelyben azt írta: „Menj a pokolba, disznófejű Pompeo. 23 nap van hátra.”

Weihus korábbi bejegyzéseiben sem volt szívbajos, egyszerűen arra kérte a Twittert, hogy blokkolja Trump elnök fiókját. A kínai tisztviselő szerint Trump elnök a Twittert arra használja, hogy hamis információkkal árassza el a világot. Azt nem tudni, hogy a Kínai Kommunista Párt valóban abban reménykedett-e, hogy Chen bejegyzése után blokkolják a leköszönő elnök fiókját. A kínai férfi Trump egyik bejegyzésére is reagált, amelyben az Egyesült Államok elnöke azt írta, hogy a Twitter visszaél a rendszerrel az igazság elnyomása és a szólásszabadság céltudatos elfojtása érdekében.

Erre Chen azt írta: „A Twitternek már régen be kellett volna zárnia ezt a dezinformációs fiókot. Milyen bűncselekmény az, ha 89 millió követőnek küldünk naponta hamis információkat, vagy akár naponta tízet is?”

A Twitter egyébként korábban arra utalt, hogy a hivatalból kilépett tisztviselők fiókjait, jelen esetben a távozó elnök fiókját is blokkolhatja. Ez azt jelenti, hogy kevesebb, mint egy hónap múlva olyan jelentős közösségi médiaplatformok, mint a Twitter, cenzúrázhatják Donald Trump szavait. Most már csak az a kérdés, hogy a Kínai Kommunista Párt szószólóinak fiókját miért nem blokkolják? Talán ez a hozzáállás azt eredményezheti, hogy egy-két év múlva a Twitter behízelegheti magát a kínai piacra is.