A kis teljesítményű atomreaktorok jelenthetik az energiaellátás jövőjét

Az energiaellátási problémákra adhatnak megbízható választ a kis teljesítményű atomreaktorok.

Hálózati problémák

Az Egyesült Államokban mindig is gondot okozott a megfelelő és legfőképpen a stabil energiaellátás biztosítása. Az ország mérete és a sokszor szélsőséges időjárás nem könnyíti meg a hálózatüzemeltetők dolgát. Egy új szabadalom azonban hamarosan megoldhatja ezt a problémát.

Moduláris reaktorok

A moduláris reaktorok (SMR – small modular reactor) tervezésével foglalkozó NuScale nevű cég az Oregoni Állami Egyetem egyik kutatási projektéből nőtt ki még 2007-ben. A csapat által tervezett kisméretű reaktor terveit 2016-ban nyújtották be az amerikai Atomenergia Felügyeleti Bizottságnak. A Bizottság több éven keresztül vizsgálta azt, mivel az atomreaktoroknak rengeteg rendkívül szigorú feltételnek kell megfelelniük. A bizottság nemrég adta hírül, hogy a NuScale kis teljesítményű atomreaktorja megfelel a követelményeknek. A hatóság hamarosan kiadja majd a megfelelőségi bizonyítványt is és ezután elindulhat a gyártás.

A működése

A cég által tervezett atomreaktor teljes egészében a hagyományos technológiákat alkalmazza. A folyamat során ugyanolyan uránium rudakat használnak, mint a hagyományos atomerőművekben. A hő átadásához illetve a passzív hűtési rendszerben is vizet használnak. Vészhelyzetek esetében a reaktor automatikusan leállítja magát és elkezdi a hűtést. A szabályozó rudakat tartó elektromotor leáll, így a rudak a gravitáció miatt azonnal lesüllyednek az uránium rudak mellé. A láncreakció megszakításával egyidőben a rendszer kiengedi a reaktor két fala közötti vákuumba a túlnyomás alatt lévő vizet. A kisméretű uránium rudaknak és a reaktor dupla falának köszönhetően a reaktor sokkal gyorsabban képes lehűlni, mint egy hagyományos atomreaktor.

Tömeggyártott atomreaktor

A moduláris reaktor különlegessége nem az általa alkalmazott technológiából fakad. Az kis teljesítményű atomreaktorok legnagyobb előnye az egyszerű gyártási folyamatból és a skálázhatóságukból ered. A cég a saját gyárában képes előállítani a modulokat, amelyeket azután a megfelelően kialakított helyszínen állíthat fel a megrendelő. Ezzel sokkal rövidebb idő alatt megindulhat az áramtermelés, mint egy hagyományos atomreaktor esetében. Sőt, egy adott telepen akár több modult is üzembe lehet helyezni, így a termelési volument teljes mértékben a megrendelő igényeihez lehet igazítani.

Indulás

Az első moduláris atomreaktor üzembe helyezésére azonban még várni kell. Az Idaho állambeli Nemzeti Laboratórium területén már ugyan folynak az előkészületek, de pénzügyi gondok miatt csúszhat az indulás. Az építkezés befejezése után a kész telephelynek még működési engedélyt is kell igényelnie az Atomenergia Felügyeleti Bizottságtól.

Borítókép: NuScale SMR integráció sótalanító üzemben, sémarajz