A kriptovaluták világában mindenki a bitcoin nirvána felé igyekszik

A bhavacsakra leginkább elfogadott definíciója szerint a szamszára szimbolikus ábrázolása a buddhista templomok falain. Sokan hívják az élet kerekének is, hiszen azt a körforgást próbálja ábrázolni, amit az újjászületések sorozata jelképez. Elvileg a kereket maga Buddha alkotta meg először, hogy így mutassa meg azt az utat, ami az örök körforgásból a nirvána, a végső cél, a beteljesülés felé tart. A Bitcoin Magazine nevű portál nemrégiben érdekes összehasonlításként azt fejtegette, hogy Satoshi tanításait figyelembe véve a bhavacsakra hogy interpretálható a kriptovalutákra.

Az élet körforgása és a bitcoin nirvána

Az elmélet szerint mindannyian a fiat szamszárában vagyunk és azt kell megértenünk, hogy lehetünk képesek onnan kiemelkedni a bitcoin elfogadásával. Konkrétan a portálon meg is alkották a bitcoin bhavacsakrát, ami azért kicsit másabb, mint amit mondjuk Tibetben látnánk. Főleg azért, mert az alkotók figyelembe vették a a többi vallás, kultúra és időszak különféle szimbólumait is. Igazi műalkotásról van szó, amelyet először megrajzoltak kézzel, lézerrel vágtak, majd kézzel fára festettek és díszítettek különféle anyagokkal. Maga a szamszára kerék 21 különféle festményt tartalmaz részleteiben, ezek a körforgást hivatottak jelképezni. A művet a Scarce.city oldalán április 9-én aukcióra is bocsátják, tehát ha tetszik, meg is vásárolhatjuk.

Nagyon sokat lehetne írni az apró részletekről is, de próbáljuk meg összefoglalni mit is látunk. Maga Jama, a halál és az alvilág ura fogja az élet kerekét, de nem félelmetes alak, inkább azt jelképezi, hogy fel kell adnunk egónkat a bitcoin nirvána eléréséhez. Fejének bal oldalánál áll a nagyjából 2500 éve született Buddha, akit a készítők Satoshival azonosítottak. Ő az útkereső, az élet értelmének kutatója. Egy úton járó ember figurájáról van szó, aki kiutat keres a fiat szamszárából. A másik oldalon egy fehér nyulat látunk, ő a vezetőnk az úton, ő jelképezi a körforgást, a Nirvána célját. Jama koronáján látható az öt méreg, ami a bitcoin bhavacsakra esetén az euró, a dollár, a font, a jüan és a központi bankok központi bankja, a BIS.

És egyébként az egész bitcoin bhavacsakra minden apró részletére van magyarázat. Például a kezek a a bitcoin folyamatos fejlődését jelképezik, az igazság keresését. A lábak ezzel szemben a blokklánc működését és átláthatóságát jelképezik. És akkor például a belső részen a fekete lángok a fiat központi bankokat szimbolizálják. És nézzük csak meg a Jama száját – a fogakon lévő apró kis logókat. A Facebook, az Apple, a Netflix, az Amazon és a Google. Ha nem húzzák ki őket, akkor súlyos problémát okoznak az egész emberiségnek. És még hosszasan folytathatjuk az apró részletek tanulmányozását, de ebbe most nem megyünk bele. Aki érdeklődő, nyugodtan böngéssze át az egész bhavacsakrát, hihetetlen jól kidolgozott műalkotás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük