A lakosság megrohamozta az automatákat Oroszországban

A hétvégén életbe léptek a korábban az orosz pénzügyi rendszerrel szemben kilátásba helyezett szankciók. Az orosz lakosság azonban nem várta meg a hétfői nyitást és azonnal megrohamozták az automatákat.

Együttes fellépés

Több állam együttes fellépésének eredményeképpen a hétvége folyamán rendkívül szorongatott helyzetbe kerültek az orosz bankok. Az Európai Bizottság, Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia, Kanada, és az Amerikai Egyesült Államok közösen léptek fel az orosz pénzintézetek ellen. Először is kizárták az orosz bankokat a nemzetközi tranzakciókat lebonyolító SWIFT rendszerből. Ez önmagában is nagyon súlyos szankció, ám emellett még befagyasztották az Orosz Központi Bank és több orosz magánszemély, többek között Vlagyimir Putyin külföldi számláit. Emelett közös határozatot hoztak, amivel korlátozták az úgynevezett arany útlevelek eladását az orosz oligarchák számára.

Menteni próbálják a menthetőt

Az Orosz Központi Bank már pénteken arra kényszerült, hogy soron kívül feltöltse a bankautomatákat. Már ekkor olyan mértékben nőtt a készpénzfelvételek összege, amire 2020 márciusában volt utoljára példa.
Vasárnap a központi bank közleményt adott ki, miszerint “az orosz banki rendszer stabil és rendelkezik a megfelelő tőke és likvid tartalékokkal, amelyek biztosítják a zökkenőmentes működését. Az egyéni számlákon lévő összegek biztonságban vannak és bármikor hozzáférhetőek”.
A közleményben arra is kitértek, hogy az országon belüli tranzakciókat a saját pénzügyi tranzakciós rendszerünkön (System for Transfer of Financial Messages, STFS) keresztül bonyolítják majd.

Kitört a pánik

A jelek szerint azonban az orosz lakosság nem ad túl sok hitelt a fenti kijelentésnek. Már a múlt héten is hosszú sorok kígyóztak a prágai Sberbank fiókjai előtt. Az orosz állami kézben lévő bankhálózat az elsők között szerepelt a várhatóan szankciókkal sújtott intézmények listáján. Azóta a csehországi Sberbank fiókokat be is zárták az ott dolgozók biztonságával kapcsolatos aggályokra hivatkozva.
Miután életbe léptek a szankciók az orosz bankokat is azonnal megrohamozták a lakosok.
Egy Twitter bejegyzésben egy végeláthatatlan sort videózott le egy felhasználó, ahol egy oroszországi bankautomatánál állnak sorba, most még békésen az emberek. A bejegyzés arra buzdítja a látogatókat, hogy a bizonytalan rubel helyett inkább bitcoinban tartsák a vagyonukat.

Mit hoz a jövő

A hétfői tőzsde nyitáskor derül majd ki, hogy milyen súlyos hatással lesznek a szankciók az orosz gazdaságra. Putyin előtt több lehetőség is van a pénz nyomtatástól kezdve a kínai állammal való együttműködés szorosabbra fűzésén át. Mindenesetre az biztos, hogy már rövidebb távon is súlyos nehézségekkel kell majd számolnia bármit is lép most.