A Microsoft chatbotja által már a túlvilággal is kommunikálhatunk

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala (USPTO) elfogadta a Microsoft személyre szabható chatbotjáról szóló eddigi leghátborzongatóbb szabadalmát: a csevegőrobotok által akár elhunyt személyekkel is lehet majd kommunikálni.

A Microsoft találmánya első hangzásra hihetetlennek tűnhet, viszont a fejlesztés által, mely igénybe venné az elhunyt személy kinézetét, hanganyagait, közösségi média posztjait, valamint online üzenetváltásait is, valóban úgy tűnhet, hogy a túlvilággal kommunikálunk.

Bizarr: akár elhunyt szeretteinkkel is kommunikálhatunk

A szabadalom szerinta személy, akit a csevegőrobot képvisel, megfelelhet egy múltbeli vagy egy jelen entitásnak, egy barátnak, rokonnak, ismerősnek, hírességnek, kitalált szereplőnek, történelmi személynek, de akár egy véletlenszerű entitásnak is.” Ha pedig mindez nem elég, és ha valaki önmaga múltbeli énjével szeretne beszélgetni, vagy csak egy digitális hasonmást létrehozni halála esetére, a chatbot által ezt is megteheti. A hatás kedvéért pedig, a csevegéshez még egy 2D vagy 3D képi megjelenés is társulhat, melyet az adott személy kép- vagy videóanyagai alapján készítenek el.

Microsoft chatbot

Mi a helyzet a csevegőrobot jogi hátterével?

Faheem Hussain, az Arizonai Állami Egyetem kutatója szerint szinte bárkit le lehet modellezni, sőt az elhunytak személyes adatait a világ legtöbb országában semmi sem védi. Pánikra azonban semmi ok: az elhunyt modellezésére csak előzetes beleegyezéssel lehet felhasználni a másokkal folytatott beszélgetéseket. A halott tweetjei azonban nem élvezik ezt az adatvédelmet, és bárki igénybe veheti azokat a virtuális személy létrehozásához.

A Microsoft ötlete közel sem újdonság, hiszen a népszerű Black Mirror nevezetű sorozat egyik részében már megjelent az elhunytakkal való beszélgetésre szolgáló chatbot.

Ráadásul, más vállalatok is próbálkoztak már ilyesfajta találmányt megalkotni: a nemrégiben létrehozott ETER9 nevű közösségi hálózat a digitális öröklét ígéretével próbálja magához csábítani a felhasználókat. A hálózatban mindenkihez tartozik egy algoritmus, amely megfigyeli az ember tevékenységét. A kliens halála után pedig, a robot az összegyűjtött adatok alapján megpróbálja ugyanúgy folytatni a felhasználó közösségi életet. A szolgáltatásra már több százezren regisztráltak, így aztán ők már biztosan nem fognak lemaradni a történésekről – még a túlvilágon sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük