A millenniumi generáció lesz a leggazdagabb, de nincs felkészülve öröksége kezelésére

A millenniumi generáció hamarosan a történelem leggazdagabb generációjává válhat, de vajon készen állnak-e a hatalmas vagyon kezelésére, amelyet hamarosan megörökölnek a szüleiktől?

A Knight Frank ingatlan-tanácsadó cég becslései szerint az Egyesült Államokban a következő húsz évben 90 000 milliárd dollárnyi vagyon cserél majd gazdát örökösödés útján. Ez várhatóan a millenniumi generációt „a történelem leggazdagabb generációjává” teszi.

Nem állnak készen a vagyonuk kezelésére

E globális vagyonátadás kapcsán felmerül a kérdés, hogy az ezredfordulósok (az 1980 és 1994 között születettek), akiket gyakran költekezőnek, lustának és könnyelműnek festenek le, és akik inkább élményekre költenek, minthogy házra spóroljanak, valóban felkészültek-e annak a vagyonnak a kezelésére, amely hamarosan a kezükbe kerül.

„A millenniumi generáció nagyon felkészületlen… nem olyan felkészültek, mint az a generáció, amely megteremtette a vagyont” – magyarázta a CNBC-nek Salvatore Buscemi, a Brahmin Partners társalapítója és ügyvezető partnere, hozzátéve, hogy amikor a millenniumi generáció megörökli ezt a vagyont, a negyvenes éveiben jár majd, és lehet, hogy nem lesz meg a hajlandósága saját vállalkozás indítására vagy befektetésre. „Nincs meg hozzá a szükséges készségük, mert sosem kellett ilyet tenniük, sosem kényszerültek rá” – mondja Buscemi.

Az ezredfordulósok rövid távú célokra fókuszálnak

A szakértők szerint a millenniumi generáció inkább rövid távú célokra koncentrál, míg az őket megelőző generációk az élet nagy mérföldköveire, például a családalapításra és a nyugdíjra való spórolásra összpontosítottak.

Bár az ezredfordulósok átélték a 2008-as globális pénzügyi válságot, „távolabb vannak” a második világháború problémáitól és annak következményeitől, amelyek szüleik pénzügyi mentalitását alakították – derül ki az RBC Wealth Management jelentéséből. Ezenkívül a LendingClub pénzügyi szolgáltató cég kutatása szerint a millenniumi generáció hajlamos a leginkább fizetéstől fizetésig élni, mivel támogatniuk kell mind az idősödő szüleiket, mind saját gyermekeiket.

A millenniumi generáció felkészületlensége tehát komoly kérdéseket vet fel a jövőre nézve, különösen akkor, amikor a történelem legnagyobb vagyonátadása előtt állunk. Ideje lenne tehát felvértezniük magukat a kihívásokkal szemben, hogy valóban élvezhessék a történelem leggazdagabb generációjának előnyeit