A nagy testvér mindent lát? Az újságírókat EU-s engedéllyel lehet lehallgatni

Az uniós vezetők vitatott fordulatot hozva olyan jogszabálytervezetet mutattak be, amely bizonyos körülmények között lehetővé teszi a nemzetbiztonsági ügynökségek számára, hogy kémprogramokat telepítsenek az újságírók telefonjaira. A lépés óriási felháborodást váltott ki a média és a civil társadalmi szervezetek körében, akik szerint az európai médiaszabadságról szóló törvénytervezet veszélyes fegyver lehet a sajtó ellen.

Sophie in’t Veld holland európai parlamenti képviselő (MEP), aki komoly szerepet vállalt az Európai Parlament vizsgálatában, amely a Pegasus kémprogram újságírók és prominens személyiségek elleni felhasználását vizsgálta, hazugságnak nevezte a tervezet indoklását. “Szerintem elfogadhatatlan, amit a Tanács tesz. Ez érthetetlen is. Nos, érthetetlen, ha komolyan gondolják a demokráciát” – jegyezte meg in’t Veld.

A tervezet nyilvánosságra hozatalának egyik szembetűnő eleme volt, hogy nem került sor a médiaügyekért felelős miniszterek részvételével tartott személyes találkozóra, amely általában megelőzi az ilyen bejelentéseket.

A nagy testvér figyel téged

A törvény eredeti változata az újságírás függetlenségének megerősítését célozta azokban az országokban, ahol a média jelentős kihívásokkal néz szembe, például Lengyelországban és Magyarországon, és a törvény erőteljes védelmet kívánt biztosítani a kémprogramok használata ellen. Franciaország kezdeményezésére azonban elfogadtak egy olyan módosítást, amely lehetővé teszi az újságírók védelmét, de nem a “tagállamok nemzetbiztonság védelmére vonatkozó felelősségének rovására” – számolt be a The Guardian.

Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ), amely 45 nemzet több mint 300 000 újságíróját képviseli, felháborodását fejezte ki az EU vezetői ellen, azzal vádolva őket, hogy “veszélyes módon semmibe veszik” a média szabadságát. Figyelmeztettek, hogy a kormányok felhatalmazása arra, hogy a nemzetbiztonság nevében kémprogramokat telepítsenek az újságírók telefonjaira, káros lehet az információforrások, különösen a bejelentők számára. “Túl jól tudjuk, hogy a nemzetbiztonság védelmével hogyan élnek vissza a médiaszabadság megsértésének igazolására” – szögezte le az EFJ, és sürgette az Európai Parlamentet, hogy lépjen közbe.

A törvénytervezet jelenlegi formájában az uniós tagállamok számára lehetővé tenné, hogy beszivárogjanak az újságírók telefonjaiba, ha feltételezik, hogy forrásaik esetleg fenyegetőnek tartott szervezetekkel állnak össze.