Julian Assange korábbi titkos B-tervéről lerántották a leplet

A híres Pentagon-iratok kiszivárogtatásáért felelős egykori katonai elemző, Daniel Ellsberg rendkívül érdekes információkat osztott meg legfrissebb interjújában. A BBC News riportjában egy eddig elhallgatott részletről rántotta le a leplet. 

Ellsberg elmondása szerint ő volt a Julian Assange nevéhez köthető WikiLeaks szervezet titkos B-terve. Ezalatt azt kell érteni, hogyha netán bármi is történt volna Assange-al, akkor a már tapasztalt politikai aktivista vitte volna véghez a dokumentumok kiszivárogtatását.

Ez volt az első alkalom, hogy Daniel Ellsberg, aki 1971-ben leleplezte az amerikai kormány cselszövéseit a vietnámi háborúra vonatkozóan, szót ejtett az ügyről.

„Birtokában voltam a Chelsea Manning-gel kapcsolatos információknak, még mielőtt azokat nyilvánosságra hozták”, mesélte Stephen Sackur újságírónak.

A WikiLeaks kiszivárogtató portál 2010-ben több mint 700 bizalmas dokumentumot, videót és diplomáciai táviratot jelentetett meg. Ezeket az anyagokat Chelsea Manning egykori hírszerzési elemző bocsátotta Assange rendelkezésére.

Amint azt már tudhatjuk, az eset finoman szólva sem sült el jól Julian Assange számára. Az ausztrál származású újságíró ellen Svédországban szexuális zaklatás vádjával elfogatóparancsot adtak ki. Egy ideig Londonban tartózkodott, azonban rövidesen bebörtönözték és az Amerikai Egyesült Államok kérvényezte kiadatását. A brit belügyminiszter 2022 júniusában ezt jóváhagyta, így az amerikai kormány bíróság elé állítja majd a férfit.

Az interjú során Ellsberg elmondta, hogy Assange „megbízhatott benne annak érdekében, hogy az iratok valamiféle módon napvilágot látnak majd”. 

A Pentagon-iratok közzététele után a ma már 91 éves férfit „Amerika legveszélyesebb emberének” titulálták. Akárcsak Assange esetében, a politikai vezetők óriási fenyegetést láttak benne, így mindent megtettek azért, hogy elhallgattassák.

Ellsberg ellen pert indítottak a Legfelsőbb Bíróságon, csakhogy az államigazgatás elvesztette azt, így a dokumentumok megjelenhettek a New York Times-ban és különböző hírügynökségek beszámolóiban.