A Pfizer rekordbevételre tett szert, mégis több száz dolgozót tesz az utcára

Rekordbevételre tett szert a Pfizer a koronavírus elleni vakcinának köszönhetően, mégis több száz dolgozót tesz az utcára, akik egy WhatsApp üzenetből tudták meg, hogy hamarosan munkanélküliek lesznek.

A Pfizer 81,3 milliárd dollár bevételre tett szert 2021-ben, ami 92 százalékkal magasabb az előző évinél. A tavalyi negyedik negyedéves bevétele 23,8 milliárd dollár volt, ami 105 százalékkal több az az egy évvel ezelőttinél. A 2022-es évre a gyógyszergyártó 98-102 milliárd dolláros bevételt prognosztizál, ezen belül csak a Comirnaty vakcinával 32 milliárd dollárt, derült ki a vállalat éves beszámolójából. Úgy tűnik azonban, hogy a világjárványból összeharácsolt irgalmatlanul nagy összeg mégsem elég arra, hogy a vállalat dolgozói megmeneküljenek. A cataniai gyárban 650 dolgozó várja azt, hogy mikor küldik végleg haza. A szicíliai üzemben egy antibiotikumot és néhány rákellenes gyógyszert gyártottak, a nagy pénz azonban nem ezekben, hanem a koronavírus elleni oltásban és a nemrég piacra dobott kapszulában van, így az amerikai multinacionális vállalat elbocsátja a dolgozói többségét.

Az alkalmazottaknak nemcsak az fáj, hogy hamarosan munkanélküliek lesznek, hanem annak módja is, ahogyan kiderült, elküldik őket. Egy WhatsApp csevegésből tudták ugyanis meg, hogy kinek kell az elsők között távoznia, senki sem figyelmeztette a munkavállalókat személyesen.

Elisa Tomasello, aki öt és fél éve dolgozik a cégnél azt nyilatkozta az egyik olasz lapnak: “Milánóban éltem, ott dolgoztam. Aztán megláttam a lehetőséget, hogy hazajöjjek Cataniába, és megragadtam. Először kisebb szerződéseket kaptam, majd állandó jelleggel alkalmaztak. Egy nagy felelősséggel járó osztályon dolgozom, amely a gyógyszeripari engedélyek és pályázatok megújításával foglalkozik. Az évek során itt terveztem az életemet, és visszautasítottam más multinacionális cégek ajánlatait, mert biztos voltam az itteni munkámban, egy nagyvállalatnál, amely a COVID elleni vakcinát gyártja, és egy rakás állami megrendelést kapott”.

Ehelyett a cég a leépítés mellett döntött. Két részleget teljesen bezárnak, és csak egy marad meg, mely az antibiotikumot gyártja. A nő elmondta: “Mindig ezt csinálják. Darabról darabra szétszedik az üzemet. Először kiszívták a vérünket, de mi minden körülmények között dolgoztunk. Gyakran túlóráztunk, anélkül, hogy ezért fizetést kaptunk volna”.

Természetes más üzemek is az új koronavírus elleni gyógyszert fogják gyártani, hiszen elképesztő méretű megrendeléseket kapott a vállalat. Közben a cég nem reagál a szakszervezetek és pártok megkeresésére, nem kíván tárgyalni senkivel a kialakult helyzetről. Március 4-ére a megmaradt dolgozók sztrájkot hirdettek, melyhez az olasz politika is csatlakozott.

“Nyilvánvaló, hogy a világjárvány idején összegyűjtött eurómilliárdok nem elegendők” – hangsúlyozta Nicola Fratoianni, a Sinistra Italiana vezetője.

Közben a vállalat kijelentette, hogy “a nemzeti jogszabályoknak megfelelően február 7-én e-mailben elküldte a szakszervezetek részére az elküldöttek listáját, miután a február 3-án a szakszervezetek képviselőivel tartott megbeszéléseken ezt bejelentette és a fenti lista az eljárásra és a magánélet védelmére vonatkozó hatályos jogszabályokkal összhangban nem tartalmazza a munkavállalók nevét, hanem csak az elbocsátott pozíciók listáját. A WhatsApp üzenetküldő alkalmazás semmilyen módon nem hivatalos vállalati csatorna, és a Pfizer semmilyen módon nem használta hivatalos kommunikáció terjesztésére”.