A Pfizer vezérigazgatója megkapta a magáét – az oltás haszontalan

A Pfizer vezérigazgatója csak lapít s próbálja eltusolni az ügyet – az eset mindeddig nem kapott különösebb médiavisszhangot. Egy, az Egyesült Királyságban működő felügyelő szervezet hívta fel a figyelmet a félrevezető információkra. 

A bírálat egy olyan interjú kapcsán született, amely 2021 decemberében látott napvilágot a BBC gyártásában. Az említett riport alkalmával Albert Bourla, a gyógyszergyár elnöke, azt állította, hogy a vírus az oktatási intézményekben „burjánzik”. Ezért meglátásai szerint „kétségkívül az lenne a legelőnyösebb megoldás”, ha minden ötéves gyermek megkapná a védőoltást.

„Ez rendkívül nyugtalanító, legfőképp az oktatási rendszer számára, mivel lesznek olyan gyerekek, akik súlyos tüneteket produkálnak majd”, magyarázta.

Ugyanakkor, a 2022 márciusában rendelkezésre álló adatok azt mutatták, hogy a vakcina hatékonysága pusztán 12%-ra redukálódott a beoltást követő hetekben.

Rezeg a léc a Pfizer vezérigazgatója alatt

A BBC tudósításában Bourla azt nyilatkozta, hogy a gyerekek koronavírus elleni immunizálása a „felnőttek közvetett védelmét” eredményezné. Ennek ellenére azt is bevallotta, hogy „meglehetősen bizonytalan” az oltás eredményességének mértéke.

„Meg szeretnénk óvni a gyerekeket amennyire csak tudjuk és bizonyítékunk van arra, hogy a vakcina, még alacsony dózisban is, megfelelő immunválaszt vált ki a fiatalokban.”

A közvélemény szerint viszont a Pfizer vezérigazgatója túl messzire ment azzal, hogy „bizonyítékokkal” dobálózott, a siralmas 12%-os hatásosságról már nem is beszélve.

A szóban forgó interjú megjelenése után rengeteg panasz érkezett a brit PMCPA szervezethez, akik saját kezükbe vették az ügyet. Hivatalos panaszt nyújtottak be, miszerint Albert Bourla nyilatkozatai „botrányosan félrevezetőek” és „kizárólag reklámcélúak”. A PMCPA nehezményezte, hogy a Pfizer megszegte saját gyakorlati kódexét azzal, hogy téves információkat és alaptalan állításokat közölt.

A vállalat megvétózta a vádakat, miszerint Bourla kijelentései „naprakész híreken” alapultak. Ennek okán november folyamán összeült a fellebezési tanács és elismerte, hogy a gyógyszergyártó cég valóban megvezette a lakosságot. Azonban a fontosabb megállapításokat -mint például egy gyógyszer célszerűtlen használatának népszerűsítése és az ágazat szavahihetőségének bemocskolása- egyszerűen hatálytalanították.

Ez egyébként nem az első eset, hogy a Pfizer-t hazugságon kapták, októberben például az EU ülésén szólta el magát az egyik munkatársuk.