A rommá szankcionált Venezuela oldhatja meg a világ problémáját?

Nicolas Maduro venezuelai elnök az amerikai szankciók feloldását kéri, mivel szerint országa oldhatja meg a világ olaj- és gázproblémáit.

Az elképesztő gazdasági zűrzavar és az európai energiaválság közepette Nicolas Maduro venezuelai elnök kijelentette, hogy országa kész olajjal és gázzal kisegíteni a szenvedő Európai Uniót. Annak ellenére, hogy Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb nyersolajkészletével, a Trump-kormányzat által 2019-ben bevezetett amerikai gazdasági szankciók megtiltják az amerikai vállalkozásoknak, hogy kapcsolatba lépjenek az állami olajvállalattal.

Szeptember 14-én Maduro felszólalt egy OPEC által szervezett rendezvényen és azt mondta, hogy Venezuela kész segíteni az országoknak ebben a kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben.

 “Venezuela készen áll és hajlandó stabil és biztonságos módon ellátni azt az olaj- és gázpiacot, amelyre a világgazdaságnak szüksége van.”

Bár az adatok szerint az olajexport alacsony, Maduro határozottan kijelentette, hogy a venezuelai Petróleos de Venezuela, S.A. (PDVSA) “talpra állt”. Ugyanakkor a nyersolaj európai ára (Brent) a júniusi csúcsról visszaesett, de jelenleg 85,60 dollár körül mozog, az amerikai nyersolaj pedig hordónként 79,03 dolláron cserél gazdát.

A földgáz ára Európában az egekbe szökött, és továbbra is történelmi csúcson van.

A venezuelai kőolajipari miniszter szerint az amerikai szankciók akadályozzák, hogy a latin-amerikai olajóriás kisegítse “a világ bármely kormányát vagy bármely országot”.

Májusban Joe Biden amerikai elnök kivételt tett a szabály alól, és megengedte Venezuelának, hogy nyersolajat exportáljon Európába az adósságok törlesztésére. De a Biden-kormányzat sem vonta vissza a venezuelai olaj- és gázszállítók ellen bevezetett szankciókat.

Madura most bármit megtenne, hogy újjáélessze az olajbusinesst. Az elnök szerint az energetikai válság bizonytalan gazdasági helyzetet teremt, miközben az Oroszország elleni szankciók indokolatlanok.

Úgy tudni, hogy Venezuela készen áll arra, hogy a kaliforniai székhelyű Chevron olajipari óriáscéggel üzleteljen. Még a végén lehet, hogy tényleg sikerül Venezuelának kilábalnia a bajból, ugyanis az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) az eddigi legnagyobb kihívásokkal néz szembe a létezése óta.

Venezuela nem az egyetlen ország, amely a szankciók feloldását kéri. A Kreml tagjai kifejtették, hogy az Oroszország elleni szankciók feloldása után az olyan gázkapcsolatok, mint az Északi Áramlat-1 gázvezeték újraélednének.

Irán is olcsó olajjal próbálná meg elcsábítani a Nyugatot, mivel nemsokára itt a tél.