A Ryanair vezérigazgatója szerint a menekültrendszer egy „totális átverés”

A Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary élesen bírálta az európai menekültrendszert, kijelentve, hogy az egész „totális átverés”.

Véleménye szerint az érkezők túlnyomó többsége nem valódi menekült, hanem gazdasági migráns, akik biztonságos országokból érkeznek, majd megsemmisítik személyazonosító okmányaikat.

„A vécébe dobják az útleveleiket”

O’Leary a Newstalk rádióállomás egyik műsorában beszélt a problémáról. Arra a kérdésre, hogyan lehetséges, hogy emberek megfelelő dokumentumok nélkül érkeznek Írországba a Ryanair járataival, így válaszolt: „Igen, mert a vécébe dobják őket; megérkeznek a dublini repülőtérre, és a vécébe dobják őket.”

A vezérigazgató szerint az EU-n kívülről érkező látogatóknak Írországban a határellenőrző pultnál le kell fényképezniük az útlevelüket, hogy az adatokat továbbítsák a kormánynak. Azonban ezt a gazdasági migránsok esetében nem lehet megtenni, mert ők megsemmisítik a dokumentumaikat.

Nem valódi menekültek

„Idejönnek… ez egy teljes átverés, és ezek nem menekültek. Az egyik dolog, ami megőrjít Írországban, az az, hogy menekültként kezeljük azokat az embereket, akik az Egyesült Királyságból vagy Franciaországból jönnek” – panaszkodott O’Leary. Hozzátette: „Senki sem jött Írországba Afganisztánból, Kenyából, Nigériából vagy Szíriából közvetlen járaton, mert ilyenek nincsenek, tehát nem üldöztetés elől menekülsz az Egyesült Királyságból vagy Németországból.”

És mi a helyzet a valódi menekültekkel?

O’Leary hangsúlyozta, hogy a valódi menekültek támogatását fontosnak tartja, különös tekintettel az ukrán menekültekre. „Gondoskodnunk kellene a menekültekről, nagyon szimpatizálok az ukránokkal, de azokat az embereket, akik az Egyesült Királyságból, Franciaországból vagy más EU-országokból érkeznek ide, vissza kellene fordítanunk, mondván, menjenek vissza az EU-országokba, ahonnan jöttek.”

Dokumentáció hiánya

A Ryanair vezérigazgatója rámutatott, hogy nehéz nyomon követni, melyik járaton voltak a migránsok, vagy melyik ülésen ültek, mert „szétszaggatják vagy a vécébe dobják dokumentumaikat, és mindannyiuknak van dokumentuma, amikor felszállnak a RyanAir járatára a másik oldalon”.

O’Leary szerint a menekültrendszer hibájából Írországot teljesen elárasztották a gazdasági migránsok, akik közül sokan sátorvárosokat létesítettek az ír nagyvárosokban, különösen Dublinban. Közben a Német Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal által közzétett adatok szerint a menedékkérők 57 százalékának nincs dokumentuma, hogy igazolja személyazonosságát, életkorát vagy származási országát, ami 2023-ban még 48 százalék volt.