A SEC ismét akcióba lendült, most a Binance BNB tokenét szemelte ki magának

Az amerikai szabályozó hatóságok vizsgálják, hogy a Binance Holdings Ltd. megszegte-e az értékpapír-szabályokat azzal, hogy digitális tokeneket adott el, amikor a kriptotőzsde öt évvel ezelőtt épp csak beindult.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) a cég eredetét és a BNB tokent vizsgálja. A nyomozók azt próbálják kideríteni, hogy a 2017-es kezdeti BNB coin olyan értékpapír értékesítésének minősült-e, amelyet be kellett volna jegyeztetni a hatóságnál – mondták a névtelenséget kérő személyek.

A BNB kezdeteinek vizsgálata fejfájást okozó fejlemény lehet a Binance számára, ugyanis ehhez rengeteg ellenőrzéssel kell szembe néznie. A SEC számos végrehajtási eljárást indított az ICO-kkal kapcsolatban.

A Binance közleményében azt írta, hogy “nem lenne helyénvaló számunkra, hogy kommentáljuk a szabályozó hatóságokkal folytatott folyamatos beszélgetéseinket, amelyek magukban foglalják az oktatást, a segítségnyújtást és az információkérésekre adott önkéntes válaszokat“. A vállalat hozzátette, hogy együttműködik a hatóságokkal, és “továbbra is eleget teszünk a szabályozó hatóságok által meghatározott összes követelménynek”.

A SEC nem kívánt nyilatkozni.

Miként kerülnek képbe a hatóságok?

Egy virtuális valuta akkor kerülhet a SEC hatáskörébe, ha a befektetők egy vállalat vagy projekt finanszírozására vásárolják azt azzal a szándékkal, hogy hasznot húzzanak ebből az erőfeszítésből. Ez a definíció a befektetési szerződéseket szabályozó 1946-os amerikai legfelsőbb bírósági határozaton alapul.

A Binance, amely a világ legnagyobb tőzsdéjét működteti világszerte szétszórt leányvállalataival a kriptoipar visszaszorítására törekvő amerikai nyomozók középpontjába került. Korábban a Commodity Futures Trading Commission (CFTC), az Igazságügyi Minisztérium (DOJ) és a Belső Bevételi Szolgálat (IRS) próbált fogást találni a hatalmas kriptotőzsdén.

A Binance kezdeti tervei

A BNB 2017-es indulása előtt a Binance egy fehér könyvben ismertette terveit. A dokumentum szerint a forgalma 200 millióra lesz korlátozva, a tokenek felét pedig az ICO-n keresztül értékesítik, amely a világ több platformján zajlott. További 80 millió darabot a Binance alapító csapata számára tartanának fenn, amelynek tagja a milliárdos vezérigazgató, Changpeng Zhao is.

Az említett fehér könyvbe a Binance azt is belefoglalta, hogy az ICO során összegyűjtött pénzeszközök akár 85%-át is a Binance globális tőzsdéjének kiépítésére és forgalmazására fordítják. A dokumentum nem tett említést a részvételre vonatkozó korlátozásokról.

Binance Coinból BNB

A közelmúltban, blokkláncának szélesebb körű márkaváltásának részeként a Binance a BNB teljes nevét Binance Coinról Build and Buildre (BNB) változtatta. A vállalat azt mondta, hogy a változtatásokat a felhasználók visszajelzései alapján végezte el, miszerint “tovább kell szilárdítani a lánc decentralizált jellegét, és meg kell erősíteni a közösség irányítását a lánc felett”.

A cég visszalépett az ICO fehér könyvében lefektetett terveitől is, miszerint a tőzsde nyereségének 20%-át negyedévente a BNB visszavásárlására fordítja. Zhao egy 2020-as blogbejegyzésben úgy fogalmazott, hogy a lépésre olyan jogi tanácsadás után került sor, amely “jelzi, hogy egyes régiókban félreérthetően értékpapírként értelmezhető”.

Újabb végtelenségig húzódó csatának nézhetünk elébe?

A SEC végrehajtási vizsgálata nem vezethet ahhoz, hogy a szabályozó hatóság bepereljen egy céget vagy magánszemélyeket. A BNB-t érintő vizsgálat valószínűleg hónapokra van a lezárástól, mondta az ügyet ismerő egyik személy.

A BNB-n túl a SEC a Binance bennfentesei által elkövetett lehetséges kereskedési visszaéléseket is vizsgálja, valamint azt, hogy a Binance.US, a 2019-ben alapított amerikai leányvállalat megfelelően leválasztott-e globális társáról. A Binance hangsúlyozta, hogy a Binance.com és a Binance.US különálló vállalatok, az előbbi csak a nem amerikai felhasználók számára áll rendelkezésre.

“A Binance.US egy különálló, az Egyesült Államokra összpontosító kereskedési platform, amely az amerikai felhasználókat szolgálja ki azáltal, hogy az amerikai szövetségi és állami szabályozásoknak megfelelő termékeket és szolgáltatásokat kínál” – közölte a cég.

Egy külön nyilatkozatban a Binance.US azt írta, hogy “elkötelezett a legmagasabb szintű megfelelési normák betartása mellett”.

Annak megállapítása, hogy a BNB értékpapír, a SEC vs Ripple hosszasan húzódó bírósági csatájához hasonló helyzethez vezethet. Gary Gensler, a SEC elnöke 2021 áprilisi hivatalba lépése óta azt mondta, hogy gyakorlatilag minden ICO értékpapírnak minősül, és az ügynökségének kell szabályoznia.