A semmiből tarolta le a kriptopiacot az Internet Computer coinja

Ha van olyan, hogy villámrajt a kriptovaluták világában, akkor nagyjából az olyasmi lehet, mint amit az Internet Computer (ICP) coinja csinált. Alighogy megjelent ugyanis a Coinbase tőzsdéjén, már az első napján a kriptovaluták legnagyobbjai közé emelkedett. Az első kereskedési napon a 90 milliárd dolláros értéket is elérte. Május 10-én debutált a tőzsdén és a nyitóárával, 630 dollárral számolt értéke 80 milliárd dollár fölé lőtte be az értékét. Ez 10 milliárd dollárral több, mint a dogecoiné és 20 milliárd dollárral több, mint a cardanóé. A kereskedési nap során képes volt elérni a 731 dolláros csúcsot is.Várható módon egyébként az árfolyama a nagy lendület után visszaesett, a cikk írásakor úgy 350 dolláros áron kereskedtek vele.

Mi az az Internet Computer (ICP) coin?

Az ICP alapvetően egy, a DFINITY alapítvány által készített non-profit platform, amelynek védjegye elvileg a hihetetlen sebesség és szinte végtelen kapacitás. Egyesek azt mondják rá, hogy a Bitcoin és az Ethereum után a kriptovilág harmadik legnagyobb fejlesztése. Ahogy a program fő céljában is olvasható, olyan nyilvános hálózatot biztosítanak okosszerződések számára, amelyek a weben megszokott sebességel futnak és a számítási költségeket legalább egymillliószorosával csökkentik. Természetesen nem csak a Coinbase-n indult el az ICP május 10-én, de megjelent a Binance, Huobi és OKEx tőzsdéin is. És ismeretlen tokenhez képest hihetetlen felfordulást csinált, volt olyan pillanat, amikor a negyedik legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptovalutának számított. Már az is nagy szó egyébként, hogy ilyen gyorsan bejutott a Coinbase tőzsdéjére, hiszen mondjuk a Cardanónak erre majdnem 4 évet kellett várnia.

De azért nem teljesen új kriptorol van szó, az elmúlt öt évben már zajlott a fejlesztése és időnként hallani is lehetett róla. Főleg amúgy azért, mert a támogatói között például a Polychain Capitalt és az Andreessen Horowitz magán kockázatitőke-társaságot is megtaláljuk. A 2016-ben indult projekt azzal a céllal kezdődött, hogy az internet funkcionalitását kiterjesztő blokklánc-hálózat jöjjön létre. Egyes újságírók és influenszerek arról beszélnek, hogy a DFINITY projektje eléggé félreértett projekt. Mert ha mindenki tudná milyen komoly célokat tűztek ki, akkor még több támogatójuk lenne. Remélhetőleg ez most a tokenjük indulásával és a forráskódjuk megosztásával változni fog.

Hiszen ha igazak a DFINITY honlapján olvasható célok, akkor itt egy olyan skálázható, felhőalapú megoldás születik. Ami leküzdi az internet hiányosságait és megtöri a nagy techóriások monopóliumát. Így ez valójában nem is annyira egy blokklánc-technológiai projekt. Inkább a szabad internet eléréséért küzdő kezdeményezés. Hiszen a független adattárhelyek használatával létrejöhetnek olyan applikációk, amelyeket már senki nem kontrollál és nincs hozzá szükségünk az Amazon vagy a Google szervereire sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.