A Solana erőforrásainak nagy részét még mindig a botok kötik le

A Solana fejlesztői már hosszabb ideje igyekeznek eltántorítani a blokkláncról a felesleges, hibás tranzakciókat, amelyeket arbitrázsbotok tömegei készítenek. Ennek ellenére azonban a hálózat számítási kapacitásának jelentős részét még mindig ilyen tranzakciók kötik le. Legalábbis ezt állítja a Jito Labs friss elemzése. Egy nemrégiben vizsgált 2,5 napos periódus során a Solana teljes számítási kapacitásának 60%-át arbitrázs tranzakciók kötötték le.

Az arbitrázsbotok elleni küzdelem még eltart egy darabig a Solana hálózatán

Ráadásul a vizsgált tranzakciók 98%-a nem is teljesült, ahogy a botok megpróbáltak minimális profitot generálni két, nagyon rövid időn belül végrehajtott vételi és eladási tranzakcióval. És a Jito Labs szerint ennek az az eredménye, hogy rengeteg blokkban kerül elvesztegetésre a hely, ráadásul pénz is elég ilyenkor. A problémát a Solana infrastruktúrája okozza.  Hiszen mindig az elsőként elküldött tranzakciónak ad elsőbbséget. Így pedig az arbitrázsbotok igyekeznek több duplikált tranzakciót is elindítani egy időben, bízva a sikerükben. És bár a Solana infrastruktúrájában történt pár változás, amivel ezeknek a spam tranzakcióknak akartak gátat szabni, ez nem igazán sikerült.

Mert ugyan a prioritási díjak segítettek némelyest, amíg a maximális kinyerhető érték (MEV) lehetőségek megmaradnak, a botok is nyomulni fognak a Solanán. A MEV lényege abban áll, hogy átrendezi a tranzakciók sorrendjét. Annak érdekében, hogy a felhasználó hasznot húzzon abból, ha tranzakcióit jóváhagyják más ügyletek előtt vagy után. Az Ethereumnál alapvetően a lassabb szerkezet és a díjak fontossága segít az ilyen jellegű spam tranzakciók elleni harcban. Persze nem teljesen egyértelmű a helyzet ott sem. A tervek szerint a Solana esetén is bevezetnek majd egy klienst, ami segít optimalizálni a MEV lehetőségeket, de ez még azért odébb van.